1. Anasayfa
  2. Doğa

Etobur Bitkiler Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Bilgi

Etobur Bitkiler Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Bilgi
0

Etobur bitkiler ile yani bitki dünyasının en tehlikeli türleriyle tanışmaya hazır mısınız? Evde etobur bitki yetiştirmek ne kadar doğru, tartışılır ama etobur bitkilerin eski hikayelerde; örneğin Arthur Conan Doyle’nin eserlerinde anlattığı gibi insanları yutan devasa boyuttaki sinekkapanlar olmadığı ifade edilebilir.

Bazı hikayelerde anlatıldığı kadar vahşi ve saldırgan olmasa da etobur bitkilerin proteine dönük enzim tüketimi yaptığı da bir gerçektir. Etobur bitkiler hakkında bilmeniz gereken 5 bilgi; ilginç ve dikkat çeken maddeler halinde yazımızın devamında.

etçil bitki

1.Bu Bitkiler Neden Et Yerler?

Etobur bitkiler besin açısından fakir topraklarda yaşama eğilimi gösterir. Bu nedenle yaşadıkları ortamdan yani topraktan elde edemedikleri azotu avladıkları böceklerdeki proteini sindirme yoluyla alırlar. Peki etobur bitkilerin böcek yakalamadan yaşamaları mümkün mü?

Elbette böyle bir ihtimal var ancak etobur bitkiler böcekle avlanmadığı takdirde gelişimleri daha yavaş seyreder. Yine etobur bitkilerde gözlenen avlanma hareketinin bilinçli gerçekleşmediği; basit torgor prensiplerine bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülmektedir.

etobur bitki

2. Dünyada Kaç Çeşit Etobur Bitki Vardır?

‘Etobur’ kavramı daha çok hayvanlara yönelik kullanılan bir terimdir.  Ancak günümüzde etobur özelliklere sahip 600 civarı bitki çeşidi olduğu göz önünde bulundurulursa; etobur kelimesini bitkiler için de yaygınlıkla kullanmak mümkündür.

Etobur bitkiler diğer bitkilerde olduğu gibi benzer donanımlara sahip olarak gelişirler. Aynı zamanda fotosentez yapma özelliğine sahip etobur bitkilerin temel farkı; topraktan elde edemedikleri mineralleri böceklerden alma içgüdüsüdür.

thumbnail
Önerilen Yazı
Kırmızı Yapraklı Ağaç Türleri Hangileridir? İsimleri ve Özellikleri 

etobur bitki grupları

3. Etobur Bitki Grupları Nelerdir?

Çok sayıda etobur bitki çeşidi belli sınıflandırmaları tabi tutmak olanaklıdır. Temel etobur bitki grupları şu şekilde özetlenebilir:

  • Istakoz kavanozu bitki çeşitleri: ‘Y’ harfine benzeyen şekli ile dikkat çeken bu bitki türleri; ağız kısmındaki tüyler aracılığıyla yakalanan böceğin aşağı doğru itilmesini sağlar. Bitkinin alt bölümü yani midede hızlıca sindirilirler.
  • Kese şeklinde bitki çeşitleri: Kese benzeri yapısı ile dikkat çeken bu bitki türleri böceklerin açık olan kesir ucuna dokunması ile basınç uygular ve böceği kendine doğru çeker.
  • Böcek kağıdı bitki çeşitleri: Oldukça ilginç türlerden birisi de yaprakları üzerinde tüyler bulunan ve bu tüyler sayesinde böceklerin dikkatini çekerek kendisine yaklaştıracak bir sıvı salgılayan böcek kağıdı bitki çeşitleridir.
  • Sürahi şeklindeki bitki çeşitleri: Üstte uzun bir boyun kısmı bulunan ve altta balonsu hazneye sahip olan bu bitkiler üst kısma gelen böcekleri aşağıya doğru çekerek balonsu haznedeki enzimler tarafından emilmesini sağlar. Sürahi şeklindeki bitki çeşitlerinin hem büyük hem de küçük türleri bulunur.
  • Venüs kapanı bitki çeşitleri: Menteşeye benzer dişleri ile kendine has bir görünüme sahip olan venüs kapanı bitkilerinin orta kısmındaki tüylere bir böceğin dokunması bitkinin uyarılmasına ve aniden kapanmasına sebep olur. Birkaç hafta boyunca sindirim yapan bu bitkiler oldukça ilginç türlerdir.

etçil bitkiler

4.  Etobur Bitkilerin Renkli ve Güzel Kokulu Olmasının Sebebini Biliyor Musunuz?

Pek çok çiçek çeşidinde güzel koku ve renk yoğunluğu görmek mümkün olsa da; etobur bitkilerdeki bu özelliğin sebebi oldukça farklı. Böcekleri cezbetmek ve kendine çekmek için güzel kokulu ve renkli olan etobur bitkiler için böceksiz sürdürülen bir yaşam; hem sağlıklı büyümeleri hem de gelişmeleri açısından bir engel olacaktır.

Bu bitkiler; protein yapımı açısından oldukça önemli olan azotu ve hücre duvarı için ihtiyaç duyulan kalsiyumu alabilmek için besin alım sırasında evrimleştiği düşünülen bir yapıya sahiptir. Çekirdeğin yapısına dahil ettikleri fosfat ve klorofil açısından önemli olan demiri alarak hayati faaliyetlerini sağlıklı şekilde gerçekleştirirler. Etobur bitkiler genellikle bataklık, sulak ve toprağı az bölgelerde yaşamaya eğilimlidir.

thumbnail
Önerilen Yazı
Lotus Çiçeği Özellikleri, Anlamı ve Hikayesi

5. Etobur Bitkileri Kim Keşfetti?

Etobur bilgilerin varlığına dair bilgi ve kanıt sunan; belli bir süre sonra bu bilgilerinin doğruluğu anlaşılan kişi Charles Darwin’dir. İnsanlar et yiyen bitkilerin var olduğu söylendiğinde buna inanmayı reddetmiştir. Çünkü bitkiler birçok insana göre akıldan yoksun ve hareketsiz canlılardı. Ancak Darwin’in deneylerin neticesinde etobur bitkilerin varlığı kanıtlandı.

1875 senesinde ‘böcekçil bitkiler’ adlı çalışmasını yayınlayan bilim insanı 1880’li yıllarda ‘ Bitkilerde Hareketin Gücü’ adlı dikkat çeken çalışmayı yayınlamıştır. Bu bilgiler ışığında biyologlar; etobur bitkiler hakkında araştırmayı sürdürdü. Bugün sinekkapan türü başta olmak üzere çok sayıda etobur bitki çeşidinin varlığından haberdarız.

Söz konusu bitkiler hakkında merak ettiğiniz başka bir konu varsa hiç çekinmeden yorum kısmından bize yazabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir