1. Anasayfa
  2. Bilim

Faraday Kafesi Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?

Faraday Kafesi Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?
0

Faraday kafesi adını, 1791 – 1867 yılları arasında yaşamış olan bir İngiliz bilim insanından alır. Michael Faraday, elektrokimya ve elektromanyetik alanlarında çalışmalar yapmıştır. Çalışmalarının önemli sonuçları arasında kafese benzeyen bir düzenek bulunur. Bilim insanının adıyla tanınan kafes, kullanım amacına göre büyük veya küçük ebatlara sahip olabilir fakat kullanım amacı çoğunlukla aynıdır.

Michael Faraday Kimdir?

Michael Faraday
Michael Faraday

Faraday kafesini kim buldu?” sorusunun cevabı olan Michael Faraday, lektrik – elektronik sektörü için faydalı çalışmalar yapmıştır. Yaşadığı dönemin en ünlü bilim adamlarındandır. Elektromanyetik kavramına temel oluşturan çalışmaları, Nikola Tesla’nın daha büyük çaptaki faaliyetlerine öncülük etmiştir. Elektriğin aktif olarak kullanılamadığı bir dönemde yaşamış olması, bilim insanının çalışmaları için önemli bir motivasyon oluşturmuştur. Faraday’ın ömrü, elektrik akımını kontrol etmenin imkanlarını araştırmakla geçmiştir.

Şimşekler ormanları, tarlaları, evleri, fabrikaları, taşıtları yakabilen bir doğa olayı olduğu için yüzlerce yıldır insanları ürkütmüştür. Elektrik akımından kaynaklandığı anlaşılsa da teknik özelliklerine dair inceleme yapılamayan şimşekler, küçüklükten beri Faraday’ın ilgisini çekmiştir. Elektriğin kontrol edilemez olmadığını ve belli yöntemlerle izole edilebileceğini ispatlama amacıyla bir kafes geliştirmiştir.

Günümüzde fabrikasyon olarak üretilebilen bu kafeslerin ilk örneği, dışı metal örgülü, ince – tahta duvarlı ahşap bir kabindir. İletken ve iletken olmayan maddelerin keşfedilmesinde Faraday’ın önemli katkısı mevcuttur. İcat ettiği kafes, elektrik akımını üzerine çekerek etrafa zarar gelmesini önleyen ve içindeki boşluğu yalıtkan malzemeyle elektrikten koruyabilen yapıdadır.

Faraday Kafesi Nasıl Çalışır?

Kafesin çalışma mekanizması basittir. Sonsuz yöne hareket edebilen elektrik enerjisini üzerine çekerek muhtemel zararları önler. Dış katmanı iletken, iç katmanı yalıtkan olan düzeneğin koruduğu ekipman veya canlılar elektrik akımından korunur. Akım önleyici özelliğe sahip olduğu için kafese Faraday kalkanı da denmiştir.

thumbnail
Önerilen Yazı
Mıknatıs Hangi Maddeleri Çeker, Hangilerini Çekmez?

Faraday Kafesi Ne İşe Yarar? Faraday Kalkanı Ne İçin Kullanılır?

Kafesin hizmet amaçlı kullanılmaya başladığı dönem 1930 – 1945 arasıdır. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra askeri teknolojiler hızla gelişmiş ve bu süreçte Faraday teknolojisi büyük rol oynamıştır. Kafes ilk olarak askeri amaçlarla kullanılmıştır. Sonra taşımacılık ve eğlence sektörleri bunu takip etmiştir. “Faraday kafesi ne işe yarar?” sorusu için günümüzde verilebilecek cevaplar şöyledir:

  • Telsiz istasyonlarına gelen ve bu istasyonlardan gönderilen elektromanyetik dalgalar, yabancı dalgalardan korunur. Telsiz dinlemek isteyen üçüncü şahısların frekansa dahil ettiği elektrik akımı, istasyonların ilgili bölümlerine kurulmuş kafes düzenekleri kullanılarak nötralize edilir. Devletlerin güvenlik politikaları açısından Faraday kalkanı yararlıdır.
  • Kafes, yüksek elektrik akımına maruz kalan hava taşıtlarının izolesinde kullanılır. Modern helikopterlerin ve pervanesiz uçakların tamamı, Faraday teknolojisiyle korunur. Uçaklarda Faraday kafesi, yakıt tankına çarpabilecek yıldırımları ve elektrik aksamına zarar verebilecek harici akımları engellemeye yarar. Arızaların sebep olduğu uçak düşmeleri, kafes teknolojisindeki gelişmeler aracılığıyla minimum seviyeye çekilmiştir.
  • Faraday kafesi eğlence sektöründe illüzyonistler tarafından kullanılır. Gözle görülür durumdaki binlerce voltluk akım, kafes içine giren veya kafesle aynı mantıkta üretilmiş kıyafetleri bulunan illüzyonistlere en ufak bir zarar vermez. İzleyicilerin dikkatini çeken elektrik şovlarının birçoğunda Faraday’ın teknolojisi kullanılır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir