1. Anasayfa
  2. Bilim

Kahve Asit Mi, Baz Mı? pH Değeri Kaç?

Kahve Asit Mi, Baz Mı? pH Değeri Kaç?
0

Kahve en çok tüketilen içecek çeşitlerinin başında gelmektedir. Bu nedenle kahvenin asit mi yoksa baz mı olduğu da en çok merak edilen konulardan biridir. Çok sevilen bu içeceği daha bilimsel bir yönden bakmaya hazır mısınız?

Kahve, herkesin çok severek tükettiği bir içecek olmasının yanı sıra insan sağlığına da birçok faydayı beraberinde getirmektedir. Hatta kimilerine göre bir nevi süper besindir. Kimyevi özellik bakımından bakıldığında ise kahve diğer içeceklerden çok daha farklı bir konumda bulunmaktadır. Bu durumda asidik değeri de önemli rol oynar.

türk kahvesi

Kahve pH Değeri

Yukarıda da bahsedildiği üzere kahveyi diğer içeceklerden ayıran şey pH değeridir. Ph değerine bakılarak içeceğin asit mi yoksa baz mı olduğuna karar verilmektedir. Öyle ki, bir maddenin pH değeri 0 ila 7 arasındaysa asit, 7 değerine sahipse nötr, 7 ila 14 değeri arasında ise bazdır.

Kahvenin asit değeri ise kahve çeşitlerine göre değişkenlik göstermektedir. Genel olarak kahve çeşitlerine bakıldığında pH değerleri 4.85 ila 10 arasında değişkenlik göstermektedir. Kahve, kuvvetli asitler grubunda yer alan bir içecektir.

Kavrulmuş bir Türk kahvesinin ortalama pH değeri 4.85’tir, kavrulma oranına göre bu değer 6,65’e kadar yükselmektedir. Kullanılan çekirdek de bu değere etki edebilir.

Kahvenin pH değerini etkileyen unsurların başlıcaları şunlardır;

  • Kullanılan çekirdek
  • Kavrulma oranı
  • Demleme yönetimi

Bu unsurlar pH değerinin yükselmesinde ve azalmasında etkili olmaktadır.

Kahve Asit Oranı

Kahve herkesin bildiği üzere asitli bir içecektir ve içerisinde 9 adet temel asidi barındırmaktadır. Kahvenin içerisinde yer alan asitlerin konsantrasyonu değişmektedir. Konsantrasyon değeri en düşükten en yükseğe bu asitler şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Palmitik,
  • Linoleik,
  • Fosforik,
  • Malik,
  • Laktik,
  • Asetik,
  • Sitrik,
  • Kinik,
  • Klorojenik,

Kahvenin Asitliği Nasıl Azalır?

Kahvenin asidik değerini etkileyen en önemli faktör ne denli kavrulduğudur. İçime hazır olan bir kahvenin sıcaklığı da asidik değerini etkilemektedir. Yüksek sıcaklıkta kavrulmakta olan bir kahvenin çok daha az klorojenik asit düzeyine sahip olduğu gözlemlenmektedir. Bu nedenle kahvenin hafif sıcaklıkta ve orta sürede kavrulması daha asidik olmasına neden olacaktır.

Kahvenin demlenme şekli de asit oranına etki eden unsurlardan bir diğeridir. Kahveler soğuk demlendiğinde asit değeri daha yüksek, sıcak demlendiğinde ise daha düşüktür. Kahvenin asitliğini azaltmak için az kavurabilir, soğuk bir şekilde demleyebilir ve kahveye biraz süt ekleyebilirsiniz. Ayrıca şeker kullanıyorsanız, kahvenin içerisinde eriyen şeker de asidik değeri arttıran unsurlardan bir diğeridir.

Kahve Sağlığa Zararlı Mı?

Genel bir kanı vardır ki her şeyin fazlası sağlığa zararlıdır. Aynı durum kahve için de geçerlidir. Kahve, fazla tüketildiği taktirde içerisinde bulunan yoğun asitten dolayı zararlı olabilmektedir. Uzmanlar, gün içerisinde tüketilen 2 bardak kahvenin herhangi bir zararı olmadığını savunmaktadır.

Ancak bazı kişilerin kahve tüketmesi önerilmemektedir. Çeşitli mide hastalıkları olan kişiler (ülser, reflü, bağırsak sendromu) kahve tükettiğinde hastalıkların yeniden nüksetmesi gibi bir durum söz konusu olabilmektedir. Ancak en iyi cevabı doktorunuz verecektir. Günde kaç bardak kahve tüketebileceğinizi doktorunuza danışabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir