Yazı İçeriğinde Bulunanlar
Beden dili iletişim en önemli unsurlarındandır. Beden dili hareketlerini örnekleri ve anlamları kapsamında detaylıca ele aldık. Bu incelememizin ardından siz de bu konu hakkında ayrıntılı bilgilerle donanınacaksınız.
Beden Dili Ne Demek?
Beden dili; mimik, göz hareketleri ve vücudun duruşundan meydana gelen, fiziksel ve zihinsel eylemlerle desteklenen bir iletişim şekli olarak kabul görür.
Sözlü olmayan bir iletişim biçimi olan beden dili ile kişi kendisini ifade ederken yansıttığı karakteristik tavırların bütününü sergiler. Dolayısıyla iletişim esnasında yalnızca konuşmalarımızın değil beden dilimizin de büyük etkisi vardır.
İletişim denildiğinde akla ilk olarak ‘konuşmak’ gelse de iletişim aslında beden dili, jest ve mimikleri de içeren çok daha ayrıntılı bir süreçtir. Dolayısıyla her bir hareketimiz, karşıya bir mesaj iletir. Peki, farkında olmadan beden dilimizle neler söylüyoruz, hiç merak ettiniz mi?
Beden Dili Hareketlerinin Anlamları
Gün içinde sürdürdüğümüz iletişimde çok sayıda farklı beden dili hareketi bulunur. Ancak bazı temel tavırlar nerdeyse herkes için aynı anlamı taşır ve kişinin sözsüz iletişimi hakkında ipuçları verir. Beden dili hareketlerinin anlamları öğrenilerek alternatif iletişim kanalları üzerinde değerlendirme yapmak mümkün olur.
Kişinin farklı hareketlerin anlamları üzerine bilgi sahibi olması özellikle kişisel gelişim açısından yol almasını sağlar. Beden dili hareketleri ve anlamları ile ilgili detaylı bilgiler, sağladığı püf noktalar sayesinde çok sayıda kişi tarafından takip edilir: Özellikle de politikacılar ve insan davranışlarını analiz eden uzmanlar tarafından!
Beden dili hareketi örneklerinden bazıları ve anlamları aşağıdaki gibidir:
Çapraz Kol Hareketi
Çapraz kol duruşu, bilinçli ya da bilinçsiz olarak kendini iletişime kapatmayı simgeler. Bazen karşınızdaki kişinin fikirlerine katılmadığınızda ve bunu sözel olarak ifade etmek istemediğinizde de aynı duruş ön plana çıkar. Aslında ‘senin düşüncelerine açık değilim’i ve ‘artık dinlemek istemiyorum’u ifade eder.
Gözleri Kaçırma
Beden dili okuma söz konusu olduğunda, sözsüz iletişim hakkında en çok fikir veren unsurlardan birisi şüphesiz ki bakışlardır. Bakışlardan çok sayıda farklı bilgi elde etmek mümkündür; gözleri kaçırma hareketi de bunlardan birisidir.
Gözlerini kaçıran bir insan karşısındakine ilk olarak yalan söylediği izlenimini verir; ancak her zaman aynı anlama gelmeyebilir. Özellikle gözlerini kaçıran çok utangaç tabiatlı bir insansa daha doğal karşılamak gerekir. Beden diliyle ilgili okumalar, biraz da karşıdaki kişinin genel tavırlarına bağlı olarak şekillendirilmelidir.
Konuşma Esnasında Devamlı Saate Bakmak
Bu davranışın herhalde dünya üzerindeki en net belirtisi, ‘sıkılmak’tır. Tabii gayet doğal olarak zamanı kontrol amaçlı saate bakmak da mümkün. Ancak bu hareket ile karşınızdaki insanın aklına ilk gelecek şey; bir an önce ortamdan uzaklaşmak istediğiniz olacaktır. Beden dilinin açık ifadeleri olmasının yanı sıra; fazlaca anlam içermesi de mümkün olduğu için birden çok içeriği aynı anda değerlendirmek gerekebilir.
El Kol Hareketlerini Abartılı Kullanmak
Beden dili konusunda abartılı her hareket; karşıdaki insanın samimiyetle ilgili şüpheye düşmesine neden olur. Yani her zaman yalan söylemek manasına gelmese de gerçekleri süsleyerek anlatma eğilimine işaret edebilir. Kişinin kendi doğal hareketlerinin dışına çıkması ve abartılı jest mimik kullanması; aslında karşıdaki kişide farkında olmadan bir şüphe oluşmasına neden olabilir. Beden dili öğrenme adımları aslında tüm bu okumaları rahatlıkla yapabilmeyi sağlar.
Düşük Omuzlar
Dünyanın yükünün sizin omuzlarınızda olduğu izleniminin en net ifadesi şüphesiz ki; omuzların aşağı doğru sarkmasıdır. Bu beden dili aynı zamanda bezgin ve güvensiz bir duruştur. Bu davranış karşıya doğrudan sıkılan insan imajı yansıtacaktır. Eğer gerçek düşünceniz bu değilse; bırakın dünyanın yükünü taşımayı ve hayatın tadını çıkarın!
Hareket Yansıtma
Eğer düşüncelerinizin karşıdaki insandaki etkisini anlamak isterseniz; hareket yansıtma hakkında bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz. Bir ortamda konuşurken sizi dinleyen kişi yaptığınız pratik hareketleri istemsiz olarak taklit ediyor yani bir nevi yansıtıyorsa; öne sürdüğünüz fikirleri onaylama ihtimali oldukça yüksektir.
Oturma Duruşu
Bir insanın tipik oturma pozisyonunun karakteri ile ilgili pek çok şey anlattığını söylesek…Örnek olarak dik oturma şekli; kişinin kendisine güvenen bir insan olduğu izlenimi verir. Otururken kollar devamlı çapraz duruyor ise; kızgın bir ruh halinin yansıması olabilir. Çapraz bacak duruşu yani ayak ayak üzerine atarak oturmak, rahat bir kişilik algısı oluşturur. Ellerin kucakta kavuşturulması ise yeni fikirlere kapalı olmayı çağrıştırır.
Olumsuz ve olumlu beden dili hareketleri ile ilgili örnekleri çoğaltmak ve ‘sözsüz iletişim’ hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak mümkündür. Günümüzde özellikle kişisel gelişim kavramının bir parçası olarak eğitimi sıklıkla verilen bir iletişim olan beden dili; meraklıları için oldukça geniş bir alandır.