1. Anasayfa
  2. Doğa

Şimşir Ağacı Nasıl Olur? Özellikleri ve Bakımı

Şimşir Ağacı Nasıl Olur? Özellikleri ve Bakımı
0

Şimşir ağacı özellikleri, kolay bakımı, sağlığa faydaları ve de estetik görünümü nedeniyle bahçe dekorasyonlarında sıklıkla tercih edilen bir ağaçtır. Ayrıca şimşir ağacının 4 mevsim yeşil kalması da peyzaj uygulamalarında sıklıkla kullanılmasını sağlamaktadır.

Şimşir Ağacı Özellikleri

Şimşir ağacı özellikleri bakımından incelendiğinde dört mevsim yeşil rengini koruyan ve yaprakları duran bir bitki olduğu bilinmektedir. Yaprakları açık yeşil ve yer yer sarımsı bir tondadır. Yapraklarının üst kısmı ise siyah renginde görünmektedir.

Bu ağacın 4 mevsim meyve verme özelliği vardır ve meyveleri mersine benzemektedir. Yapraklarının yapısı tam kenarlı, derimsi, tüysüzdür ve sürgünleri dört köşelidir.

Nemli yerleri çok seven ve toprağının bol mineralli olmasını isteyen bir ağaçtır. Çok yavaş büyüme hızına sahiptir ve bitki, çalı, ağaç biçimde farklı boyutlarda olabilmektedir. Bu sizin sabrınıza ve yetiştirme tarzınıza, isteklerinize bağlı olarak değişebilecek bir durumdur. Ancak bu ağacın çok fazla büyümesini beklememelisiniz.

Gölgeye dayanıklı olan bir ağaçtır. Çok dayanıklı ve doğal göründüğü için kereste amaçlı yetiştirilen ve sıklıkla kullanılan da bir ağaçtır. Bu bakımdan sadece dekorasyon ile sınırlı yetiştirme amacının olmadığı anlaşılmaktadır.

Süs amaçlı tercih edilmesinin nedeni kolay şekillendirilebilir olması, yapraklarının yapısı ve dört mevsim yeşilliğini korumasıdır.

Bitki hastalıklarına karşı oldukça dayanıklı bir bitki türüdür. Kendisi için en tehlikeli olabilecek hastalık doku nevrozu olarak adlandırılan bir tür mantar enfeksiyonudur. Bu rahatsızlığa karşı yetiştiricinin koruyucu önlemler alması önemlidir.

thumbnail
Önerilen Yazı
Badem Ağacı Çeşitleri, Özellikleri ve Bakımı

Nerelerde Yetişir?

Şimşir ağacı nemli havaları ve humuslu toprakları sever. Bu sebepten ötürü ülkemizde en çok yetiştiği yerlerin başında Doğu Karadeniz gelmektedir.  Doğu Karadeniz bölgesinin dışında çevresindeki ormanlık alanlarda da rastlayabilmek mümkündür.

Şimşir Ağacının Faydaları Nelerdir?

Şimşir ağacı sadece bir süs bitkisi ya da kereste için yetiştirilen bir ağaç olmaktan daha fazlasıdır. Estetik görünümünün yanı sıra sağlığa bazı faydalarının olduğu da bilinmektedir. Şimşir ağacının faydaları şu şekildedir:

  • Kanın temizlenmesine katkı sağlamaktadır.
  • Ateş düşürücü etkisinin olduğu bilinmektedir.
  • Karaciğer sağlığına iyi gelmektedir.
  • Müshil etkisi vardır ve kabızlık sorununa iyi gelmektedir.
şimşir ağacı bakımı
Top şimşir ağacı

Şimşir Ağacı Bakımı

Şimşir ağacı bakımı yılda iki kere budama gerektirmektedir. Ağacın ulaşabileceği maksimum boyu ortalama 2,5 metre şeklindedir.

Kök kısmının yarısından fazlasının toprağın üzerinde kalması dikilmek istenirse kök tarafına çakıllar, dekoratif taşlar ve kâğıt parçaları koyularak destek yapılabilir.

Yaz aylarında toprağını sürekli olarak nemli tutmak gerekmektedir. Kuru toprağı pek sevmeyen bir ağaçtır. Hem yazın hem de kışın toprağının sulanması gereklidir. Eğer donma olacak bir hava durumu varsa o zaman çok az sulayarak bitkiye ihtiyacı olan sıvı verilmelidir.

Ağaç altında, gölgede, güneşte yetiştirilebilir ve makas ile şekillendirme yapılabilir.

thumbnail
Önerilen Yazı
Amerikan Sarmaşığı Bakımı ve Özellikleri

Şimşir Ağacı Dikimi, Üretimi ve Çoğaltması

Bu ağacı kendiniz küçük bir plastik bardak içerisinde bitkinin kendisinden filizlendirebilirsiniz. Şimşir ağacı çoğaltma için köklendirme yapmadan önce toprakla temas edecek olan dış yüzeyi bıçakla hafif şekilde sıyırma yapmak gerekecektir.

Fakat bu yol uzun çok uzun zaman alacaktır, çünkü şimşir ağacı çok yavaş büyüme gerçekleştiren bir bitkidir. Zaman kazanmak adına fidan şeklinde satın almanız daha iyi olacaktır.

Sonrasında bunu büyük bir saksı içerisine dikebilirsiniz ya da direkt olarak bahçenize dikebilirsiniz. Genel olarak bireyler birkaç adet dikip bunları yürüyüş yoluna sağlı sollu olmak üzere dekorasyonda kullanmaktadır.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir