Bitola (Manastır) Nerede? Önemi ve Gezilecek Yerler
0

Bitola’nın  nerede olduğu, önemi ve gezilecek yerleri, turistler tarafından oldukça merak edilmektedir. Makedonya‘nın ikinci en büyük şehri olan Bitola, Osmanlı Dönemi’nden bu yana Türklerin Manastır olarak adlandırdığı bir yerleşim yeri olarak bilinmektedir.

makedonya haritası

Bitola (Manastır) Nerede?

Ülkemizde “Manastır olarak da bilinen Bitola, Makedonya’nın güneyindedir. Üsküp’e uzaklığı 170 km olup araçla yaklaşık 3 saatte varılabilmektedir.

Makedonya’nın başkenti olan Üsküp ile karşılaştırıldığında daha sakin ve huzurlu bir görünüme sahip olan Bitola, zengin tarihi geçmişine ek olarak, doğal güzellikleri ile de görmeye değer şehirlerinden birisidir. Ohrid şehrinden günübirlik gidip gezmeye değer şirin bir şehir olarak öne çıkar.

Bitola’nın nerede olduğu ve önemi hem tarih hem de turizm açısından fazlasıyla önemlidir. Balkanların diplomasi kenti olarak da önem taşıyan Bitola, birçok Avrupa ülkesinin 1800’lü yılların sonundan itibaren diplomatik temsilcilik açtığı bir şehir olarak karşımıza çıkar. Balkanların stratejik öneme sahip merkezlerinden biri olarak kabul edilen şehir, tarih boyunca değerini aynı şekilde korumuştur. Geçmiş yıllarda açılan temsilciliklerin birçoğu hala aynı binalarda hizmet vermeye devam etmekte ve bu görünüm sizleri tarihin ara sokaklarına götürmektedir.

Bitola Gezilecek Yerleri

Bitola Gezilecek Yerleri

Nüfusu 100 bine yaklaşan Bitola şehri, şehir yaşamı ile özdeşleşen kalabalık karmaşası ile öne çıkar. Şehir aynı zamanda, trafik ve stres gibi sorunlardan bir hayli uzakta olması ile dikkat çeker. Günlük yaşamın kendi halinde devam ettiği bir şehir merkezine sahip olan Bitola sokaklarında yürürken herhangi bir koşturmanın hissedilmemesi de sizleri büyüler.  Bu özelliği sayesinde huzurla, yürüyerek keşfedilebilecek bir görünümdedir.

Bitola gezilecek yerleri, tarih dolu mekanları içine alır. Bitola’nın Türkler için farklı bir anlamı da bulunur. Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, askeri lise eğitimini burada almıştır. Manastır Askeri İdadisi, bu kentte yer almaktadır. Günümüzde Manastır Kültür Müzesi olarak hizmet veren müze, her yıl binlerce ziyaretçi ağırlar.

Bitola Manastır Askeri İdadisi

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda önemli rolü olan birçok önemli isme ev sahipliği yapan Manastır Askeri İdadisi, günümüzde Manastır Kültür Müzesi olarak ziyaretçilerine kapılarını aralar. Makedon kültürüne ve tarihine dair birçok fotoğraf, belge ve objenin sergilendiği müze Türkler için büyük önem taşımaktadır.

Müzenin ikinci katında yer alan Atatürk Anı Odası, askeri lise eğitimini bu okulda alan Mustafa Kemal’i onurlandırmak için özel olarak bu kısımda yer alır. Atatürk’ün balmumu heykeli, Atatürk hakkında belgeler ve kitaplar ile interaktif yayınların tümü bu oda içinde yer alır.

Bitola Manolya Meydanı
Bitola Manolya Meydanı

Bitola Manolya Meydanı

Manolya Meydanı, şehrin en büyük anıtlarından birkaç tanesine ev sahipliği yapması ile öne çıkar. Yaşlıların toplanıp sohbet ettikleri en önemli nokta olarak şehrin simgelerinden birisidir. Şehrin önemli sembollerinden birisi olan ve orijinalinin günümüzde yer almadığı Saat Kulesi burada yer alır.  Cami ve kiliseler gibi farklı inançların da bir arada yaşadığı meydan, çok kültürlü bir yapıya sahiptir.

Bitola Saat Kulesi
Bitola Saat Kulesi

Yeni Cami ve Saat Kulesi

Bitola’nın 16. Yüzyıl başlarında inşa edilen Yeni Camisi ve 17. yüzyıl sonlarında yapımına başlanan Taş Saat Kulesi, Sirok Sokağı’nın hemen başında, Dragor Nehri’nden hemen önce yer alır. Bununla birlikte, Stara Çarşısı’nın kapısında bulunmaktadır. Çok başarılı bir restorasyondan geçen cami oldukça iyi durumdadır. Bir zamanlar alışveriş bölgesi olan bu nokta şu anda yerel halkın gelip şemsiyeler altında dinlenip serinledikleri gösterişli bir parktır. Yeni Cami ve Saat Kulesi, birçok açıdan görülmeye değerdir.

Bitola Sirok Sokak
Bitola Sirok Sokak

Ünlü Sirok Sokak

Barsİdea olarak bu muhteşem şehrin sosyal yaşamına da dikkatinizi çekmek isteriz. Sırbistan veya Hırvatistan gibi farklı ülkelerde vakit geçirdiyseniz, kafe kültürünün Balkanların vazgeçilmez bir parçası olduğunu sizler de anlamışsınızdır. Günün her saati yerel halkın kafelerde oturup vakit geçirdiğini ve çevreyi izlediklerini aynı şekilde müşahede edebilirsiniz.

Bitola Sirok Sokak da şehrin en güzel ve en tarz caddelerinden birisi olarak karşımıza çıkar. Rengarenk cepheli binaları ve Avrupa ülkelerinin fahri konsolosluk binaları şehrin Osmanlı dönemindeki sofistike dönemini gözler önüne serer. Bu meydanda bir kafede oturup insanların günlük koşturmacalarını izlemek Bitola deneyiminin yaşanması gereken anlarındandır.

thumbnail
Önerilen Yazı
Adatepe Köyü Nerede, Nasıl Gidilir? Gezilecek Yerleri Neler?

Bitola Müzesi

Bitola Müzesi

Bu şehrin müzesi ne yazık ki bakımsız bir yapı olmasının yanında; yerel tarih, bölgesel mimari ve devrimsel tarih ile bölgeyi birçok açıdan etkiler. Müzede arkeolojik kazılardan elde edilen buluntular ve tarihi belge ve dökümanlar da yer almaktadır.

 

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir