1. Anasayfa
  2. Bilinç ve Akıl

Öğrenme Nedir, Nasıl Gerçekleşir? 

Öğrenme Nedir, Nasıl Gerçekleşir? 
0

Öğrenme, tekrarlar ve yaşantılar boyunca bireylerin davranışlarında meydana gelen kalıcı değişimlerdir. Hayat boyu öğrenme terminolojisinin çıkış noktası ise bir bireyin hayatı boyunca yaşadığı deneyimler ve bu deneyimler sonucu geliştirdiği davranışlardır.

Derin öğrenme ise makine yoluyla gerçekleşir. Bu içeriğimizde “Öğrenme nedir? Nasıl gerçekleşir?” sorusuna yanıt vereceğiz. Ayrıca bu makalemizde derin öğrenme konusunda da tüm bilmeniz gerekenleri kapsamlı bir şekilde size sunacağız.

Öğrenmenin Gerçekleşmesi

Birey olarak yaşantımızdaki her olay karşısında tepki oluştururuz. Bazı durumlarda geliştirdiğimiz tepkiler yanlış olurken bazılarında ise doğru olur. Yanlış olan tepkilerimizin yerine yenilerini koymamız, her karşılaştığımız sorunu gidermek için çözüm üretmeye çalışmamız, öğrenme süreçlerinin bir parçasıdır.

Bir bilgi veya becerinin kazanılmasının öğrenme olarak adlandırılabilmesi için, o bilgi ve becerinin hayatımızda bir değişiklik yapması gereklidir. Kuram bilimcilerden bazılarına göre öğrenme nörofizyolojiktir. Bu kurama göre öğrenme fizyolojik bir olaydır. Davranış kuramını savunan kuram bilimciler ise, öğrenmenin davranışlar ile ilgili olduğunu, pekiştirme ile davranış modellerinin oluşup geliştiğini savunurlar. Bilişsel kuram bilimciler için ise öğrenme bireyin çevresinde olanlara anlam kazandırması sürecini ifade etmektedir.

Tüm bu bilgiler ışığında öğrenme nedir? sorusuna verilebilecek en iyi yanıt; yaşayarak, okuyarak, gözlem yaparak kişilerin kendi yaşamlarından elde ettikleri veya çevrelerindeki kişilerden veya olaylardan aldıkları bilgileri ve duyguları davranış ve fikirlerine yansıtarak hayatlarında kalıcı değişiklikler oluşturmaları olmaktadır.

thumbnail
Önerilen Yazı
Bilinç Akışı Nedir? İç Monolog ile Farkları Nelerdir?

Öğrenmenin Özellikleri Nelerdir?

Öğrenme tanımından yola çıkarak öğrenmenin özellikleri aşağıdaki şekilde maddelenmiştir.

  • Davranışlarda gözlenebilecek değişimler olmalıdır
  • Davranıştaki değişim uzun süreli olmalıdır.
  • Fiziksel rahatsızlıklar etkisi ile geçici davranış değişimleri öğrenme olarak nitelendirilmemelidir.
  • Davranış değişimleri sadece büyüme süreci sonucu olmamalıdır.

derin öğrenme

“Derin Öğrenme” Ne Demektir?

Derin yapılandırılmış öğrenme olarak da ifade edilen derin öğrenme, makineyle öğrenme/ makine öğrenmesi yöntemi olarak tanımlanır. Doğal dil işlemeden görüntü işlemeye, medikal alanlardaki uygulamalardan aktivite tanımlamalarına kadar kullanılan derin öğrenme (deep learning) grafik işlemci üniteler ile yapılmaktadır.

Büyük bütçelerle yatırım yapılan derin öğrenme çalışmaları tüm dünyada 2000’li yıllardan sonra hız kanamıştır. GPU’ların derin öğrenmede kullanılması büyük web şirketleri ve dev sosyal medya şirketleri ile başlamıştır. Derin öğrenme uygulamalarının oluşturulmasında büyük verilerin aktarılması konusunda kolaylık sağlayan GPU’ların kullanılması multimedya içeriklerinin, uzun süreli konferansların, konuşmaların daha hızlı olarak yazıya geçirilmesine olanak tanımıştır.

Yapay zeka alındaki önemli çalışmalardan biri olan derin öğrenme; yapay sinir ağlarının, insanın tecrübelerinden öğrendiklerine benzer şekilde öğrenmesini sağlamaktadır. Bu öğrenme çeşidinde sonucu iyileştirmek için değişiklik yapabilir. Derin öğrenme tanımını örnekler ile incelemek derin öğrenmenin anlamı ve işleyişi hakkında daha kolay bilgi almayı sağlayacaktır.

Cep telefonları derin öğrenme kullanılan cihazlara örnek olarak verilebilir. Cihazınız ister Android ister İOS olsun, bu cihazlarda kullanılan Siri, Cortana gibi sanal yardımcılar kullanıcı ile etkileşim kurup, kullanıcının ne demek istediğini anlarken derin öğrenme kullanırlar. Aşina olduğumuz örnekler vermeye devam edersek; hemen her gün kullandığımız araçlarımızın birçoğu derin öğrenme kullanmaktadır. Örneğin; aracımızda sürücüsüz kontrol varsa aracın yolu anlaması, yol işaretlerinin gereklerini yerine getirmesi derin öğrenme algoritmalarının kullanımı ile gerçekleşmektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir