1. Anasayfa
  2. Kariyer

İş Görüşmesine Giderken İşinize Yarayacak 5 Tüyo

İş Görüşmesine Giderken İşinize Yarayacak 5 Tüyo
0

İş görüşmesine giderken işe alınma şansınızı arttıracak tüyolar bulabileceğiniz bu yazımızda mülakat öncesinde dikkat edilmesi gerekenlere dair de bilgiler yer almaktadır.

Biriyle ilk kez tanıştığınızda, ilk izlenim bırakmak için tek şansınız vardır. Yeni bir iş görüşmesi yaparken görüşmeye hazırlanmak, başarı olasılığınızı belirlemenize yardımcı olur. Mevcut ekonomik koşullarda üniversite mezunları bile sağlam bir eğitimden sonra iş bulmakta zorlanıyor. Bu nedenle iş görüşmesine giderken işinize yarayacak 5 tüyoya göz atmanız faydalı olabilir.

iş görüşmesi tüyoları

1.    Şirketi veya Kurumu Araştırmak

Bir işveren, organizasyon hakkında bilginiz olmadığında, ilgili pozisyon için körü körüne başvurduğunuzu ya da yeterince umursamadığınızı varsayabilir. Hemen hemen tüm kuruluşların kültürü, vizyonu, misyonu ve diğer ilgili bilgileri içeren bir sitesi vardır. Bu bilgiler genellikle “Hakkımızda” bölümünde bulunur.

İkinci olarak sosyal medya bir şirket hakkında bilgi bulabileceğiniz bir diğer mecradır. Şirket hakkında bilgi edinmek ve müşteri ilişkilerini nasıl yürüttüklerini görmek için Facebook’ta veya Twitter’da takipçi olabilirsiniz. Linkedin de profesyonel sosyal medya aracıdır. Bu, mevcut bir çalışandan kuruluş için neyin önemli olduğunu ilk elden öğrenmek için iyi bir fırsattır.

iş tanımı

2.   İş Tanımını Becerilerle Eşleştirmek

Bu iki parçalı bir adımdır. İş tanımını dikkatli şekilde okumalı ve asıl işin neleri gerektireceğini belirlemek için detay odaklı, sonuç odaklı ve organize gibi anahtar sözcükleri seçmelisiniz.

İşverenin ne aradığını iyi kavradıktan sonra, yeteneklerinizi onların ihtiyaçlarıyla eşleştirebilirsiniz. Buna hazırlanmanın iyi bir yolu, çalışanın aradığı temel yetenekleri, becerileri vb. yazmak ve her bir becerinin altına, her bir özelliği önceki pozisyonlarda nasıl kullanabileceğinize ilişkin bir örnek yazmaktır.

Bu soru büyük ihtimalle görüşmede sorulur. Ayrıca, becerilerinizin aradıklarıyla uyuşmadığı işlere başvurmayarak zamandan ve işverenlerin zamanından tasarruf edebilirsiniz.

Ayrıca İnternette ne tür sorular bekleyeceğiniz ve vereceğiniz cevap örnekleri ile ilgili bulabileceğiniz birçok kaynak var. Bu soruları incelemek ve birçoğuna nasıl cevap vereceğinizi bilmek önemlidir. Bir başka yol bir görüşmeyi canlandırmaktır. Birçok insan bir canlandırmaktan rahatsızlık duysa da, bu, gerçeği çok daha kolaylaştırabilir. Sadece soru-cevap kısmını uygulamak değil, aynı zamanda giriş ve bitişi de dâhil etmek önemlidir. Bu sayede eşleştirdiğiniz yeteneklerinizi daha iyi ifade edebilirsiniz.

portfolyo

3.   İş Görüşmesinde Portfolyo

Özgeçmişinizin, referanslarınızın, varsa aldığınız ödüllerinizin, soru listenizin ve not defterinizin kopyalarını saklamak için kaliteli bir klasöre yatırım yapmak vereceğiniz paraya değecektir.

Çoğu durumda, bir işverenin zaten bilgileriniz için bir kopyası olmasına rağmen, tedarik etmeye hazır olduğunuzda onlara organize bir birey olduğunuzu gösterecektir.

Görüşmeniz sırasında hızlı bir şekilde başvurabilmeniz için her belgeyi düzenli bir şekilde dosyaladığınızdan emin olmanız önemlidir. Aksi takdirde, gerekli belgeleri çıkarmak için portföyünüzü karıştırırken biraz gerginliğe ve sessizliğe neden olabilir.

thumbnail
Önerilen Yazı
İş Yerinde Sevilen Biri Olmak İçin 10 Altın Kural

4.  İş Görüşmesi İçin Nasıl Giyinilmeli? Ve Gidiş Rotası…

Başvurduğunuz pozisyon veya şirket kültürü ne olursa olsun, profesyonel giyinmek elzemdir. İşverenin aksini belirttiği ihtimal dışında, hemen hemen her durumda profesyonel bir iş kıyafeti gerekir. Parfüm, saç spreyi ve diğer şeyler için herhangi bir ürün, görüşmecinin dikkatini dağıtmamak için dikkatli kullanılmalıdır.

Detaylar önemlidir, bu nedenle ayakkabılarınızın lekesiz ve parlak, kıyafetlerinizin ütülü ve yıkanmış olduğundan emin olmanız gerekir. Makyaj ve takılar minimumda tutulmalıdır. Görüşmeniz trafiğin yoğun olduğu saatlerdeyse, evden buna göre ayrılmayı planladığınızdan emin olmanız önemlidir.

Mülakata geç kalmanıza sebep olacak bir kaza veya trafikte mahsur kalmak sinir bozucu olur ve hayatınızı etkiler. İyi bir kural, görüşmeden on dakika önce varışınızı planlamaktır. Telefonlarda GPS güvenilirdir, ancak hatasız değildir.

Özellikle bölgeye aşina değilseniz, Google haritaları aracılığıyla yol tariflerine bakmalısınız. Mülakat yerini bulmak biraz zorsa, görüşmeden önce potansiyel işvereninizle yaptığınız görüşme sırasında yön sormaktan ve yazmaktan çekinmemelisiniz.

İş görüşmelerinde giyim ve tarz konusunu detaylı bir şekilde ele aldığımız “Mülakatlarda ne giyilmeli?” yazısı da size bu konuda destek sağlayacaktır.

5.   İş Görüşmesi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Görüşmeniz sırasında sakin olmak önemlidir. Planlanan saatte görüşmeye gelmek için kendinize yeterli zaman ayırmanız şarttır. Bu, sonunda beyninizi rahatlatacaktır.

Gerçek görüşme sırasında sakin kalmanıza yardımcı olmak için derin nefes almayı ihmal etmeyin. Bunu yaparak kendinizi daha rahat hissedeceksiniz.

Bir soruyu cevaplarken yaşadığınız örnekleri paylaşabilirsiniz. Bu, işe alım müdürüne geçmişte pozisyonun deneyimleyeceği şeylere benzer durumlarla uğraştığınızı gösterecektir.

Başvurduğunuz mevcut pozisyona odaklanmanız mühimdir. Çoğu insan kariyerlerini ilerletmek ya da kapıdan adım atmakla ilgileniyor. Ancak, terfi fırsatları hakkında çok fazla soru sorarsanız veya merdiveni tırmanmaya daha fazla ilgi duyuyorsanız, işveren tarafından kapıar derhal kapatılacaktır. Unutmayın, işlerinde mevcut bir ihtiyacı dolduracak birini arıyorlar. Bir işveren, pozisyonu yeterli bir süre dolduracak birini işe almak istiyor.

Çok fazla soru sormak, işe alım yöneticisine dinleme becerilerinden yoksun olduğunuzu, araştırmanızı yapmadığınızı veya her ikisini birden gösterir. Görüşmeyi yapan kişiye odaklanmalısınız. Görüşmenin içeriğinin çoğu şirket, pozisyon ve nasıl uyum sağladığınız hakkında olacaktır.

Herkes kendileri hakkında konuşmayı sever, bu yüzden karşınızda oturan kişi hakkında daha fazla bilgi edinmeniz işinize yarar.

Kendi dertlerinizden yakınmayın. İşe alım müdürüne görüşmeye giderken takıldığınız korkunç trafikten ya da iki çocuğunuzu izlemek için son dakikada bir bebek bakıcısı bulma telaşından bahsetmek için hiçbir neden yoktur. İşe alım müdürü hobileriniz veya hayat hikâyeniz ile de ilgilenmiyor. Sohbeti mümkün olduğunca profesyonel tutmak elzemdir.

Soruyu anlamadığınızda tekrar sorun. Açıklama istemekte yanlış bir şey yoktur. Cevabınızın, işe alım müdürünün bulmaya çalıştığı şeyi tamamen kaçırdığı bir durumda olmak işinize gelmeyecektir.

Ayrıca sizin de sorular sormanız istenir. Sorulacak sorular hakkında daha derin sorular düşünmeye çalışın ve bir belgede ya da konuşma sırasında önceden açıkça cevaplanmış olanları tekrar sormaktan kaçının.

Görüşme esnasında nasıl davranmanız gerektiğine dair daha detaylı bilgileri “İş görüşmesinde nelere dikkat edilmeli?” yazımızda bulabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir