Yazı İçeriğinde Bulunanlar
Barış çiçeği, Spathiphyllum wallisii adlı bitkinin halk arasında bilinen ismidir. Özellikleri ve anlamı ile ön plana çıkan bir çiçeği bakımı hakkında bilgileri sizler için hazırladık. Ayrıca nasıl canlanır ve nasıl çoğaltılır sorularının yanıtlarına da yazımızda yer verdik.
Barış Çiçeği
Spathiphyllum wallisii bitkisi, Araceae familyasına ait bir bitki türüdür ve tropikal bölgelerde doğal olarak yetişir. Genellikle yaprakları ile dikkat çeken bu bitki, beyaz renkli çiçekleriyle de tanınır. Bu sebeple kimi çevrelerde “beyaz çiçek” kimi çevrelerde ise”barış çiçeği” olarak adlandırılır. Bitkinin yaprakları kalp şeklinde olup parlak ve yeşil renklidir.
Barış çiçeği ,bembeyaz çiçekleri ile bulunduğu ortama oldukça hoş bir görünüm kazandıran ve dekorasyon amaçlı kullanılan bir çiçek olarak oldukça tercih edilmektedir. Barış çiçeği bakımı çok fazla uğraştırıcı değildir ancak yine de bir özen istemektedir. Evinde, bahçesinde veya balkonunda barış çiçeği yetiştirmek isteyen kişilerin dikkat etmeleri gereken hususlar bulunmaktadır.
Özellikleri
Barış çiçeği özellikleri, bu çiçeği yaşam alanında bulundurmak ve büyütmek isteyen kişiler tarafından merak edilen konulardan biridir. Bu çiçeğin özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- Bir kişiden özür dilemek ya da tekrar bir araya gelme isteğini belirtmek için hediye edilir.
- Soğuğa karşı oldukça dayanıklı olan bu çiçek, bakımı doğru ve düzenli yapıldığında her mevsim çiçek açabilmektedir.
- Özellikle iç mekanlarda sigara dumanı başta olmak üzere ortamdaki zararlı bileşenleri temizlemesi onun en önemli özelliklerinden biridir.
- Bulunduğu alandaki havayı temizlerken hoş bir görüntü ve aynı zamanda hoş bir kokuya sahiptir.
- Çoğaltma işlemi oldukça kolaydır.
Anlamı
Barış çiçeğinin en belirgin anlamlarından biri, barış ve hoşgörüdür. “Barış çiçeği” adıyla anılmasının sebebi, beyaz rengi ve saflığı ile ilişkilendirilmesidir. Bu çiçek, evlerde ve ofislerde sıkça tercih edilir ve iç mekanlara zarif bir atmosfer kazandırır. Aynı zamanda, Spathiphyllum wallisii’nin sulandıkça tekrar canlanabilme yeteneği, dayanıklılığı ve yaşama bağlılığı gibi özellikler, içsel bir anlama sahip olabilir.
Barış Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Öncelikle barış çiçeği mineral, lif ve torf bakımından zengin toprakları sevmekte ve bu toprağa sahip olduğunda oldukça verimli bir gelişim gösterebilmektedir. Barış çiçeğinin toprağı asla kuru bırakılmamalı ve özellikle sıcak havalarda ve aylarda toprağının sürekli olarak nemli tutulması gerekmektedir. Ayrıca yaprakları için de arada sprey ile su püskürtmek, yapraklarının canlılığını ve sağlığını koruması açısından önemlidir.
Sulanmayı seven çiçeklerden sayılabilen barış çiçeği, kış aylarında haftada 2 kez, yaz aylarında ise özellikle toprağının kurduğu her an sulanmalıdır. Ancak çiçeklenme döneminde sulamanın azaltılması çiçek açma döneminin verimi açısından önemlidir.
Güneş ışığı ve ortam konusunda ise kişilerin bu çiçeğin bakımında en dikkat etmesi gereken nokta doğrudan güneş ışığına maruz kalmamasıdır. Bu nedenle onun için seçmiş olduğunuz alanın hem aydınlık hem de doğrudan güneş almayan bir yer olması gerekmektedir. Aynı zamanda çok sıcak veya çok soğuk ortamları da sevmediği için ideal oda sıcaklığı değerlerinde olan bir alanda bakılması gerekmektedir.
Son olarak barış çiçeği yer değiştirmeyi sevmediği için ona en uygun ve her mevsim rahat edebileceği bir yer bulmanız iyi olacaktır. Saksısını ise 2 yılda 1 kez olacak şekilde büyük olmayan bir saksıyla değiştirmeniz yeterlidir.
Nasıl Canlanır?
Solmuş barış çiçeği nasıl canlanır? Sorusu, evinde bu harikulade bitkiyi besleyen ve o eşsiz beyaz çiçekleri solan kişiler tarafından oldukça merak edilmektedir. Dayanıklı bir çiçek olduğu kabul edilse de bakımının düzenli ve doğru yapılmaması durumunda hassas bir çiçek olduğu için kolayca etkilenebilir. Solmuş barış çiçeğinizi yeniden canlandırmak ve eski sağlığına kavuşturmak için yapmanız gerekenler şunlardır;
- Barış çiçeğinin sulamasına çok dikkat edilmelidir. Toprağının sürekli nemli olması ve ara ara yapraklarının da su püskürtülerek sulanması barış çiçeğinizin solmasını önlemenin ve aynı zamanda solduğunda geri kazanmanın en önemli yollarından biridir.
- Çiçeklenme döneminde sulamasını azaltarak solmasını önleyebilirsiniz.
- Bunun yanı sıra yapraklarını ip ile bağlayıp yaklaşık yarım saat kadar suyun içinde bekletmek, barış çiçeğinizin solan yapraklarının tekrar canlanmasını sağlayacaktır.
- Çiçeğinizi doğrudan güneş almayacağı ve aydınlık bir ortama koyunuz.
Barış Çiçeği Yapraktan Çoğaltma
Barış çiçeğini çoğaltmak isteyen kişiler için bunu yapabilecekleri iki farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlardan biri tohum ile çoğaltma olurken bir diğeri ise yapraktan çoğaltma işlemidir. Barış çiçeği yapraktan çoğaltma işlemi köklü yapraklar ile yapılmakta ve bu çoğaltma için en doğru zaman nisan ayı ve civarı olmaktadır.
Özellikle kök yapısı oldukça hassas bir çiçek olduğu için çoğaltma işlemi sırasında çiçeğinize zarar vermemek adına oldukça dikkatli olmanız gerekmektedir. Bunun için de saksı değişimi sırasında köklü yaprakların ayrılması bu konuda çiçeğinizin incinmesini engelleyecektir. Çoğaltma işlemi için ayırdığınız köklü yaprakları suya batırıp çıkardıktan sonra yeni saksısına dikebilir, 2 santim kadar derine dikerek yeni muhteşem barış çiçeğine sahip olabilirsiniz.