Yazı İçeriğinde Bulunanlar
- 1 Akıcı Konuşma Tavsiyeleri
- 1.1 Akıcı Konuşmak için Kitap Okuyabilirsiniz
- 1.2 Tekerlemeler Söyleyebilirsiniz
- 1.3 Akıcı Konuşma Becerilerini Geliştirmek için Düzenli Olarak Film İzleyebilirsiniz
- 1.4 Nefes Egzersizleri Yapabilirsiniz
- 1.5 Akıcı Konuşabilmek için Çevrenizdekilerle Daha Fazla Sohbet Edebilirsiniz
- 1.6 Akıcı Konuşma Çalışmaları Yaparken Ezberden Uzak Durmanız Gerekir
- 1.7 Akıcı Konuşma Becerisi Kazanmak İstiyorsanız Konuşurken Yere Bakmamalısınız
- 1.8 Akıcı Konuşma Yeteneği Kadar Kelime Seçimini de Önemsemelisiniz
- 1.9 Kurs Eğitimi Alabilirsiniz
- 1.10 Dua Edebilirsiniz
Akıcı konuşmak için verdiğimiz tavsiyeler doğrultusunda “Türkçeyi daha iyi nasıl konuşabilirim?” sorunuza yanıt bulabilirsiniz.
Akıcı Konuşma Tavsiyeleri
Konuşma yapmaya dair verilen tavsiyelerin pek çoğu, içten geldiği gibi konuşmak ve rahat olmak yönündedir. Fakat spontane konuşmalarda veya birbirinden farklı içeriklere sahip sunumlarda rahat olmanız her zaman faydalı değildir. Dinleyicilerin sizde görmek istediği olgunluğa sahip olabilmeniz için dikkatli davranmanız şarttır.
Bu aşamadan sonra akıcı konuşmak için tavsiyeler aramanız daha doğrudur. Bu konuda dikkate alabileceğiniz durumlar şöyledir:
-
Akıcı Konuşmak için Kitap Okuyabilirsiniz
Akıcı konuşma yeteneği, en karmaşık cümlelerde bile takılmayıp kendinizi ifade edebilmeniz açısından fayda gösterir. Bu yeteneğe sahip olmak için kitap okuyarak kelime dağarcığınızı geliştirebilir, hangi durumda nasıl cümlelerle anlatım yapacağınızı kavrayabilirsiniz. Roman, deneme, fıkra fark etmeden, dilediğiniz yazılı eserleri okuyarak çalışma yapmanız mümkündür.
-
Tekerlemeler Söyleyebilirsiniz
Tekerlemelerin yalnızca çocukları eğlendirmeye yaradığı düşünülmemelidir. Benzer telaffuzlara sahip kelimelerin oluşturduğu tekerlemeler, dil kaslarınızın gelişimine katkı sağlar. Tekerleme söyleyerek konuşma hızınızı da yükseltebilirsiniz. Tekerleme çalışmaları yavaş konuşma, kelimeleri aslına uygun olarak telaffuz edememe, cümle aralarında duraksama ve yarım bırakılan cümleleri tamamlama açısından eksiklerinizi giderir.
-
Akıcı Konuşma Becerilerini Geliştirmek için Düzenli Olarak Film İzleyebilirsiniz
Konuşma becerisinin gelişebilmesi, dinleme ve okuma becerileriyle yakından alakalıdır. Konuşurken doğru ifadeler kullanabilmek istiyorsanız film izleyebilirsiniz. Fakat görsel detayların ön plana çıktığı erotik filmler, korku filmleri veya belgeseller değil, diyalogların fazla olduğu yapıtlar tercih edilmelidir. Düzenli olarak film izlemeniz, cümleler arasında geçiş yaparken yaşanabilecek takılmaları engelleyecektir. Konuşmalara odaklanarak eksiklerinizi değerlendirmeniz bir nevi akıcı konuşma egzersizi sayılır.
-
Nefes Egzersizleri Yapabilirsiniz
Doğru nefes alışverişi, pek çok konuda olduğu gibi konuşma için de olumlu etkiler yaratır. Konuştuğunuz sırada gereğinden az ya da çok nefes almanız, akciğer keseciklerinin istenmeyecek düzeyde kasılmasına veya gevşemesine yol açar. Cümlelerinizin yarım kalmasını, nefesinizin kesilmesini istemiyorsanız her gün 5 dakika derin nefes egzersizi yapabilirsiniz. Nefes çalışmaları, akciğer keseciklerinin esneme oranını yükseltir. Soluk yetersiz kaldığında, bir sonraki nefese kadar sesinizin kısılmaması bu çalışma ile mümkündür.
-
Akıcı Konuşabilmek için Çevrenizdekilerle Daha Fazla Sohbet Edebilirsiniz
Akıcı konuşma egzersizleri arasında en faydalı olanı, insanlar karşısında konuşmanızdır. Konuşma becerilerinizin olgunlaşması için sohbet ederken bunun bilincine varmanız gerekir. Sadece muhabbet etme amacıyla, kelimelerinizi doğru seçmeden ve telaffuzlara dikkat etmeden konuşmak bir egzersiz sayılmaz. Karşısında resmi bir tavırla konuşabileceğiniz ileri yaşlı kimseler veya samimi olmadığınız kimseler tercih edilebilir.
-
Akıcı Konuşma Çalışmaları Yaparken Ezberden Uzak Durmanız Gerekir
Cümle ezberlemek, akıcı konuşma yolları arasında bulunmaz. Bildiğiniz şeyleri ifade ederken sorun yaşamak istemiyorsanız kendinizi sınırlamamanız önerilir. Bir metne bağlı kalarak sunum yapmanız gerekiyorsa bile ezber yapmayıp, konuları kendi cümleleriniz aracılığıyla aktarmalısınız. Bunu hedeflemeden gerçekleştirdiğiniz sunum çalışmaları istediğiniz sonucu vermeyebilir.
-
Akıcı Konuşma Becerisi Kazanmak İstiyorsanız Konuşurken Yere Bakmamalısınız
Konuşmanızın dinleyiciler tarafından beğenilmesi, onlarla kurduğunuz iletişime paraleldir. Sürekli gözlerinizi kaçıracaksanız veya çoğunlukla yere bakarak konuşacaksanız akıcı konuşmak için tavsiye aramanıza gerek yoktur. Çünkü bu eksiklik, tüm konuşmanın ezber olduğu izlenimine yol açabilir. Dinleyicilerin gözlerine bakmalı ve onların durumunu takip etmelisiniz. Böyle yapmak sizin rahat etmeniz açısından da etkilidir.
-
Akıcı Konuşma Yeteneği Kadar Kelime Seçimini de Önemsemelisiniz
Bu yetiyi elde etmek söylediğiniz her şeyin anlaşılacağı anlamına gelmez. Konuşurken karşınızdakilerin sizi anlayabilmesi, onlardan göreceğiniz ilgiyi de artırır. Etkili iletişim kurabilmek, dinleyicilerin anlayacağı tarzda konuşmakla mümkündür. Yaygın olmayan kelimeler kullanmamanız, yabancı ifadelere sık yer vermemeniz bu açıdan önemlidir.
-
Kurs Eğitimi Alabilirsiniz
Aktif olarak hizmet veren çok sayıda akıcı konuşma kursu vardır. Kişisel çabalarınızın yetersiz kalması halinde bunlara müracaat edebilirsiniz. Kursun kaliteli ve güvenilir olmasına da dikkat etmenizde fayda vardır. Nitelikli bir kurs ve deneyimli eğitmenlerle hedefinize ulaşmanız daha kolay olacaktır.
-
Dua Edebilirsiniz
Manevi açıdan kendinizi ne kadar iyi hissederseniz, konuşma performansınız o ölçüde artabilir. İnançlarınız doğrultusunda, akıcı konuşmak için dua ederek sunumlarınıza veya konferanslarınıza rahat bir şekilde çıkmanız mümkün olacaktır.
Siz hangi çalışmaları uyguluyor ve nelere dikkat ediyorsunuz? Yorum kısmından bizimle bilgilerinizi paylaşabilirsiniz. Daha iyi bir yaşamın izinde gelişmeye devam etmek için “Kişisel Gelişim” kategorimiz altında yayınlanan diğer içeriklerimizi de kaçırmayın.