Sağlıklı Aile Nasıl Kurulur?
0

Sağlıklı bir aile olmak, mutlu bir düzen kurmak her şeyden önce doğru iletişimden geçmektedir. Bu içeriğimizde “Sağlıklı aile nasıl kurulur?” sorusuna yanıt verirken herkesin uygulayabileceği basit önerileri sizlere sunacağız.

Sağlıklı Aile Olmak

Huzurlu, sağlıklı ve mutlu bir yuva kurmak hepimizin erken yetişkinlik döneminden itibaren aklını kurcalayan ve başarılı olup olmama konusunda kaygılarımızın olduğu bir konu. Bu konuda değerlendirmeniz gereken birtakım noktalar bulunmaktadır ve bu unsurlar yerine oturduğunda hazır olduğunuzu anlarsınız.

Kendinizi Değerlendirin

Sağlıklı bir aile kurma yolundaki en kilit noktalardan biri asıl kendimizin sağlıklı bir aile üyesi olup olmayacağımızı tespit etmektir. Kendi problem çözme yeteneğimiz, stresle nasıl başa çıktığımız, bir ilişki içerisinde olgun davranma konusunda yetenekli olup olmadığımız, çocuk ve kariyer planlarımız ile evlilikten beklentilerimizin neler olduğu konularını kafamızda oturtmamız gerekmektedir.

Tüm bu unsurları kafamızda oturttuktan sonrası hayatımıza almak istediğimiz, hayat arkadaşımız diyebileceğimiz kişinin de bu kriterlere uygunluğunu artık sağlıklı bir şekilde değerlendirmeyi başarabiliriz.

thumbnail
Önerilen Yazı
Kendini Sevmek İçin Ne Yapılmalı? İşte Yapılması Gerekenler

Sağlıklı Bir Aile Nasıl Olur?

Sağlıklı bir aile tablosu çocukların ve eşlerin birbirleri ile sağlıklı bir iletişim kurması ile mümkündür. Bu ortamı sağlayabilmek için ilk olarak eşlerin kendi aralarında olgun iletişim becerilerinin olması gerekmektedir.

Sağlıklı bir aile olmak için çocuk yapmayı planladığınız dönemde buna her iki tarafın da hazır olmasını beklemeli ve gerekli eğitici kitapları edinerek daha bilinçli ebeveynler olma konusunda bilgilenmelisiniz.

Toplantı Düzenleyin

Herkesin kendi problemleri, hafta boyunca yaşadığı olumlu ve olumsuz durumları birlikte ailecek değerlendirebilmek için haftanın belirli bir günü ve saati (herkesin evde bulunduğu bir zaman dilimi) seçip aile toplantısı yapabilirsiniz.

Birlikte Etkinlikler Yapın

Birlikte yapılan çeşitli etkinlikler aileleri birbirlerine bağlayan en özel anılardır. Bu anları ölümsüzleştirmek için fotoğraf çekimleri yapıp kendinize aile albümleri oluşturmayı unutmamalısınız.

Belki fotoğrafları artık dijital ortamlar dışında saklamak giderek nostaljik hale gelen durumlardan biri olabilir ama fotoğrafları en uzun süre veri kaybı olmadan elle tutulur hale getirmenizi tavsiye ederiz.

İnternetsiz Saatler

Birlikte geçirdiğiniz zamanlarda tamamen aile bireylerinin birbirine odaklanması için belirli zaman dilimlerini internetsiz saatler şeklinde geçirmeyi tercih edebilirsiniz.

Bu gibi düzenlemeler sayesinde internet bağımlılığın önüne geçmeniz de mümkündür.

İş Bölümü

Çocuklar konusunda ebeveynlerin sık yaptıkları hatalardan biri çocukların hiçbir şekilde ev işlerine dahil edilmemesi ve onlardan sadece ders çalışıp eğlenmelerinin beklenmesidir.

Çocuklarınızın sorumluluk bilincinin bu şekilde çok iyi gelişeceğini ve ileride onların da ev hayatlarında bu işleri yapması gerektiğini unutmamalısınız.

Elbette ki iş dağılımı konusunda herkesin işe ayırabileceği maksimum zaman dilimi ve kendi yaşına uygun azlı çoklu işler almasına özen göstermelisiniz.

Sağlıklı Aile İletişimi Unsurları

Sağlıklı bir aile iletişiminde olması gereken bazı durumlar:

  • Eşler birbirine karşı aşırı müdahaleci davranmaz
  • Eşler arasında samimiyet ve dürüstlük hakimdir
  • Aile bireyleri birbirlerini yargılamadan dinlerler
  • Uzlaşma odaklı bir iletişim kurulur
  • Eşler birbirlerinin ailelerine karşı da aynı düzeyde saygı ve sevgi çerçevesinde hareket eder
  • Çocuklar bir birey olarak değerlendirilir
  • Eşler arasında empati duygusu vardır
  • Güzel durumlarda çocuklar takdir edilir; aynı şekilde eşler de birbirlerini gerekli durumlarda takdir edilir
  • Çocuklara toplumsal değerler (misafire nasıl davranılması gerektiği, nezaket kuralları, özür dileme adabı, sofra adabı vb.) öğretilir
  • Aile üyeleri eleştiriye açıktır
  • Aile bireyleri arasında önyargıya yer yoktur ve hoşgörülü bir ortam vardır
  • Çocuklara öğretilen bilgiler korku yoluyla verilmez ve neyin neden olduğu, niçin yapılması gerektiği gösterilir
  • Ebeveynler çocuklarına bir şeyler anlatan ama kendileri bunları uygulamayan bireyler değildir; aksine çocuklarına örnek olmaları gerektiğini çok iyi bilirler
  • Çocuğun ihtiyaçları ve yetenekleri göz ardı edilmez

Ailede huzurlu ve sağlıklı bir ortamın kurulabilmesi için en önce eşler arasında sağlıklı bir iletişimin ve ilişkinin olması şarttır. Aynı şekilde çocuklara her türlü kendi aralarındaki durumları direkt yansıtmak doğru değildir. Çocuklardan tüm problemleri saklamaya çalışmak da onlara sahte bir hayatı öğretecektir. Bu konuda orta yolu bulmak en önemlisidir.

Aşırılıktan Kaçınma

Sağlıklı bir aile yapısı her zaman orta karar halinde olmalı ve aşırılıktan kaçınmalıdır. Bir şeyin aşırı olması halinde o durum artık sağlıklı olmaktan çıkacaktır. Özellikle ebeveynler çocuklarına karşı gösterdikleri sevgi ve korumacılıkta aşırıya kaçmamaya özen göstermelidir.

Eğer aile içerisinde herhangi bir rahatsız edici, huzuru kaçıran bir durum ortaya çıkmışsa bu konuda aile danışmanlarından terapi alınabilir.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir