Yazı İçeriğinde Bulunanlar
Bilgi yarışmalarına konu olan parsek nedir? sorusunun cevabı herkes tarafından merak edilir. Bir yıldızlararası uzaklık ölçü birimi olan parsek, gökbiliminde kullanılır. Yaklaşık 30 trilyon kilometrelik bir uzaklık birimine karşılık gelen terim, evrenin boyutlarının algılanması için pek çok kişinin hayal gücünü kullanmasına olanak sağlar.
Parsek Ölçümü Nasıl Yapılır?
Parsek hakkında kısa bir bilgi aldıktan sonra parsek ölçümü nasıl yapılır sorusuna geçilebilir. Parsek ölçümü dünyanın güneş etrafındaki yörüngesine göre tespit edilir.
Bir parsek yaklaşık olarak 30 trilyon kilometreye bu da 3 ışık yılından daha fazlaya eşittir.
1913 yılında İngiliz Gökbilimci Frank Dyson tarafından kullanılan parsek, bugün yapılan çalışmalarda da geçerliliğini koruyan bir terimdir.
Rakamlarla Parsek Nedir?
Parsek ölçüsünü rakamlarla açıklayarak herkesin konuyu daha net kavraması sağlanabilir. Örnek verilecek olursa;
- 1977 yılında dünyadan uzaya fırlatılan Voyager gemisi, insan eliyle yapılmış ve dünyaya en uzak olan cisim olma özelliği taşır. Bu aracın parsek cinsinden dünyaya uzaklığı 0,00006 parsektir.
- Güneşe en yakın yıldız olarak bilinen Kırmızı Cüce’nin uzaklığı 1 parsekten biraz fazladır.
- Galaksimizin merkezi, Saggitairus takımyıldızından 8.000 parsek uzaklıktadır.
- Dünyaya en yakın galaksi olarak bilinen Andromeda’nın mesafesiyse 1.000 parsektir.
Büyük ölçümlerde gökbilimciler, megapersek hatta gigaparsek terimini kullanmayı tercih ederler. Büyük oluşumların ölçümlerinde kullanılan; 1 megapersek 1 milyon ve 1 gigapersek 1 milyar parsek anlamına gelir.
Işık Hızında Yolculuk Mümkün mü?
İnsanlığın bulunduğu kümenin binlerce galaksi ötesinde bulunan Virgo Kümesi Dünya’ya 16 megapersek uzaktadır. Işık hızında yolculuğun mümkün olduğunun varsayılması halinde bu süre 54 milyon yıl olarak tanımlanabilir.
Evrenin görünür kısmının sonu olarak tanımlanabilecek mesafe için 14 gigapersek denebilir. Bu da 46 milyar ışık yılına karşılıktır. En başarılı denemelerden birisi olan Voyager 1 bile yaptığı yolculukta bu mesafenin sadece katrilyonda 40’lık kısmını tamamlayabilmiştir.
Kısaca parsek nedir sorusunun cevabı için astronomi alanında kullanılan bir terimdir denebilir. Gökbiliminde kullanılan bu uzaklık ölçü birimi, 3,26 ışık yılına eş değerdir. Parsekten esinlenerek oluşturulmuş paralaks kelimesi farklı iki yerden çok uzaktaki farklı bir noktaya yönelmiş iki doğru arasındaki açı birimi olarak geçer.
Bilim sayfamızdaki diğer bilgilendirici içeriklere göz attınız mı? Kaçırmamanızı öneririz.