Saatin İcadı ve Tarihsel Gelişimi

saat

Saatin icadı Antik Mısır dönemine kadar dayanır. Tarihsel gelişimi ve günümüzdeki yaygın saat türleri üzerine bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Saat Nedir?

Saat, zamanı ölçmek için kullanılan elektrikli veya mekanik bir makineyi temsil eder. Yuvarlak bir saat kadranı plakası ya da görüntülenen rakamlar üzerinde hareket eden ibreleri kullanarak saati ve diğer bölümleri gösterir.

Günümüzde saatlerin olmadığı bir dünya hayal etmek pek zordur. Vakit nakittir. Saat, onu ne kadar iyi harcadığınızı izlemek için kullanılan bir cihazdır. Saatin icadı ise uzun bir maziye sahiptir. Güneşin vakti takip etmenin tek güvenilir yolunu temsil ettiği dönemlerden başlar. Bugün, gelinen noktada ise saat dediğimiz bu zaman izleme cihazı etkileyici bir şekilde gelişmiştir.

Peki saatin icadının nerede başladığını ve tarihi gelişimini bilmek ister misiniz? O halde okumaya devam edin…

Saatin İcadı

Tarihi bir saatin icadına daha derinden inmek için Mısır’a gidebiliriz. İlk kez zaman izleme cihazı Eski Mısırlılar tarafından geliştirildi. Günü 12 saatlik periyotlara böldüler. Güneşin hareketini izlemek için dikilitaşlar kullandılar. Bu dönemde, günün saati hakkında bir tahminde bulunmak için güneş saatleri de geliştirilmiştir.

Gölge saatlerinin, tarihte gündüz saatlerini düzenli alt bölümlere ayırmaya yönelik ilk girişim olduğu düşünülmektedir. Bunların en eski ve en basit türleri, etrafı 12 işaretle çevrili büyük taş dikilitaşlardı. Güneş gökyüzünde hareket ederken, gölge işaretçilerin üzerinde ilerleyecek ve günün saatinin hesaplanmasına izin verecekti.

Bunlar milattan önce 3500’den beri kullanılıyordu, ancak milattan önce 1500’de modern güneş saatlerine benzer birkaç daha doğru versiyon kullanılmıştı. Ancak, bunların sabahları doğuya doğru yönlendirilmesi gerekiyordu, geceleri veya bulutlu günlerde işe yaramazdı.

Önerilen Yazı
Vitruvius Adamı Anlamı, Sırrı, Özellikleri ve Altın Oran

Saatin Tarihsel Gelişimi

Tüm yıl boyunca eşit uzunlukta saatler veren ilk kutup ekseni güneş saati, 1371’de Arap astronom Ebu’l-Hasan İbn el-Şatir’in icadı olarak tarih kitaplarında yer almaktadır. Güneş saatlerinin bugünkü biçimi, Güneş-merkezliliğin benimsenmesinin ardından Rönesans döneminde ortaya çıkmıştır denebilir.

Saatin gerçek gelişimine yön veren ise sarkaçlı saatin geliştirilmesiydi. On yedinci yüzyılda, Christiaan Huygens sarkaçlı saatin bir prototipini icat etti. Sarkaç, serbestçe sallanmak için bir pivottan asılı olan bir ağırlığı ifade eder. Saatin sarkacı, bir saat işlevi yapmak için bir yandan diğer yana sallanan, ucuna ağırlık veren bir çubuktur. Sarkaçlı saatin icadından bu yana başka biçimler de ortaya çıkmıştır. 1840’ta İskoç saatçi Alexander Bain, elektromanyetik darbelerle hareket etmeye devam eden bir sarkaç kullanan bir elektrikli saat ortaya koymuştur.

İlk kuvars saat ise Warren Marrison ve JW Horton tarafından Kanada’daki laboratuvarlarında icat edilmiştir. Bu tür saatlerdeki pil, bir elektronik devre aracılığıyla kuvars kristaline elektrik iletiyordu. Atom saatleri de 1949 yılında icat edildi ve dünya çapında en doğru zaman tutucular haline geldiler. Bu saatler, sezyum veya amonyak gibi çeşitli maddelerin atomlarının veya moleküllerinin rezonans frekansı tarafından düzenlenir.

Önerilen Yazı
Dinozorlar Nasıl Yok Oldu? Nesilleri Nasıl Tükendi?

Günümüzde Yaygın Saat Türleri

Günümüzde en yaygın iki saat türü analog saatler ve dijital saatler olarak ifade edilir. Analog saatler, en geleneksel saat türüdür. Akrep, yelkovan ve genellikle saniye ibresi olan saatlerdir. Bu çok yaygın ve büyük olasılıkla, evinizde, okulunuzda ve hemen hemen her yerde gördüğümüz saat türüdür. Dijital saatler ise, saati görüntülemek için LCD ekranı kullanan saat türüdür. Elektrik enerjisine ihtiyaç duyduğu için sadece kuvars saatlerde bulunur.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık