Erdem Nedir? Erdemli Davranışlar Hangileridir?
Erdem ahlak ve etik açısından doğruluğu ve dürüstlüğü ifade eder. Felsefede de sık sık ele alınmış ve birçok filozof erdem üzerine görüş bildirmiştir. Erdemli insan yaşamını ahlaki ve etik değerler…
İdea felsefede duyularla sadece yansımalarını kavrayabildiğimiz öz gerçekliğin karşılığıdır. Platon bu kavramı öz gerçeklik için kullanırken Aristoteles ise ideayı nesnelerin özü olarak kullanır. Yeniçağ Avrupa felsefesinde ise bu kavram düşünce ve tasarımın karşılığı olarak kullanılmaktadır.
Yunanca kökenli bir kelime olan ideanın dilimizdeki karşılığı ise düşünce olarak kabul edilir. Türk Dil Kurumu da ideanın karşılığını “düşünce” olarak kaydetmiştir. Felsefedeki anlamının haricinde idea gündelik hayatta hedef, düşünce, fikir gibi kelimelerin karşılığı olarak da kullanılmaktadır.
Erdem ahlak ve etik açısından doğruluğu ve dürüstlüğü ifade eder. Felsefede de sık sık ele alınmış ve birçok filozof erdem üzerine görüş bildirmiştir. Erdemli insan yaşamını ahlaki ve etik değerler…
Determinizm ve indeterminizm birbirinin karşıtı iki kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kavramların felsefede savundukları görüşlere yazımızda detaylı bir şekilde yer verdik. Ayrıca ahlak felsefesindeki diğer kavramlar hakkında da kısaca bilgiler…
Demokritos, Yunan felsefesinin önemli simalarından ve "Modern Bilimin Babası" olarak kabul edilen filozoftur. Demokritos Hakkında Bilgi Evreni keşfetmek ve onun hakkında bilgiye ulaşmak sonsuz bir yolculuktur. Bu yolculuk sırasında çok…
Mitolojik isimler günümüzde de birçok alanda kullanılmaya devam etmektedir. Hem kadınlar hem de erkekler için mitolojide yer alan isimler ve anlamları konusunu içeriğimizde detaylı bir şekilde ele aldık. Mitoloji bir…
Empedokles hayatı, eserleri ve felsefesiyle olduğu kadar kimyaya ve biyolojiye kattıklarıyla da adını tarihe yazdırmıştır bir filozoftur. Empedokles’in Hayatı Sokrates öncesine ait dönemlerde yaşamış biri olan Empedokles Sicilya’da yer alan…
Kritisizm akımı felsefe alanının köklü yaklaşımlarından biridir. Kurucusu ve başlıca temsilcisi Immanuel Kant'tır. Eleştiricilik olarak da adlandırılır. Sorgulayıcı bir yaklaşımı benimser. Kritismin Kurucusu Kimdir? Kritisizm akımının kurucusu İmmanuel Kant’tır. Prusya…
“Ütopya” kavramının sözlük anlamı; gerçekleşmesi imkânsız, ilginç tasarı ya da düşüncedir. Düşünmekten, hayal etmekten ve her zaman daha iyisini istemekten vazgeçmeyenler için kullanılır. Günümüzde ütopya nedir? sorusunun cevabı büyük bir…
"Düşünüyorum o halde varım" sözü günümüze kadar gelmiş ancak gerçek kullanımından uzaklaşmıştır. İnsanın insan olma erdeminin düşündüğü sürece nitelik kazanacağının altını çizmeyi amaçlayan söz, Rene Descartes’e aittir. Orijinal söylemi “Cogito…
Kadın filozoflar felsefe tarihinde her zaman ikinci planda gibi gösterilmeye çalışılsa da düşünceleri ile tarihe damgalarını vurmuşlardır. Bu içeriğimizde kadın filozofların söylemleri ve felsefedeki yerlerine yakından bir bakış gerçekleştireceğiz. Kadın…
Diyalektik idealizm Hegel tarafından savunulan bir kavramdır. Mantık, estetik, din, siyaset gibi çeşitli pek çok alanı kapsayan ve mutlak tin ile son bulacağına inanılan bir süreçtir. Diyalektik idealizm metafizik bir…