Yazı İçeriğinde Bulunanlar
X Kuşağı, Y Kuşağı, Z Kuşağı tanımları kuşaklar arasındaki farklılıkları açıklamak için kullanılmaktadır. Hangi kuşağın ne anlama geldiği, özellikleri, farkları ve tarihsel yapıları yazımızın devamında yer almaktadır.
Baby Boomers Nedir? Hangi Yılları Kapsar?
X kuşağı, Y kuşağı, Z kuşağı gibi kuşakları incelemeye başlamadan önce kuşakların bu şekilde tanımlanmasının başlangıcı olan “Baby Boomers” tanımına yer vermek daha doğru olacaktır. Tarihsel olarak ele alırsak 2. Dünya Savaşı döneminden sonra doğum oranlarındaki artış sonucu ortaya çıkan bu kuşak 1946 ile 1964 yılları arasındaki dönemi kapsamaktadır. Bu tarihler arasında doğanlar Baby Boomers kuşağına mensuptur.
Her ne kadar elimizde bu kuşağın detayları ile ilgili geniş kapsamlı bilgiler bulunmasa da baby boomers kuşağı yer aldığı dönemin en yüksek sektörel gelişmesini yaşamış olan kuşaktır.
X Kuşağı Nedir? Hangi Yılları Kapsar?
X kuşağı tanımı 1965 ile 1979 yılları arasını ifade tanımlamaktadır. 65 ile 79 yılları arasında doğanlar X kuşağı olarak kabul edilir. Sadık çalışan kuşağı olarak kabul edilirler. Bu kuşağa mensup kişiler kariyerleri ve yaşamları arasında denge kurmakta oldukça başarılı olmuşlardır. Gelecek endişelerini yoğun bir şekilde hissederler. Tüm bunlara rağmen motivasyonları oldukça yüksektir.
İş yaşamında kadınların da yer alması ve çalışan kadının sahip olması gereken çocuk sayısı gibi tartışmaların da yaşandığı bu dönem aslında sağduyulu ve duygu yoğunluğu olan kişilerin dönemidir. Otoriteye itaat gösterip saygı duyan bu dönemin insanları hızla ilerleyen teknolojiye adapte olmaya çalışmışlardır.
Y Kuşağı Nedir? Hangi Yılları Kapsar?
X kuşağında sonra oluşan Y Kuşağı 1980 yılları ile 1999 yılları arasındaki dönemi temsil etmektedir. 80 ile 99 yılları arasındaki 19 yıllık süreçte doğanlar Y kuşağı içerisinde yer alırlar.
Y kuşağı nesli X kuşağının teknolojiye adaptasyonlarını sağlamaya çalışmalarının aksine tam olarak teknolojiye bağımlıdır. Teknolojik araç ve gereçlerde üstün bir başarı oranına sahip bu nesil, Milenyum çağı adına yaraşan bir nesil olmuştur.
Araştırma yapmaya aşık bu nesil otoriteye karşı asi, kurallardan ve sabır kavramından hoşlanmayan bir nesildir. Kuşağın araştırmacılıktan gelen başarısı öğrenme konusundaki yeteneklerini de artırmıştır. Kendilerinden başka kimsenin onları anlayamadığı şeklinde bir görüş yapısına sahip olan bu kuşak genel anlamda ben merkezli bir bencil yapının da önemli temsilcisidir.
Z Kuşağı Nedir? Hangi Yılları Kapsar?
Z Kuşağı olarak tanımlanan neslin dönem tarihleri 2000 ile 2021 yıllarını kapsamaktadır. Milenyumun ilk 21 yıllık sürecinde dünyaya gelen kişilere Z kuşağı denir.
Kimi kaynaklarda “İnternet Kuşağı” olarak da tanımlanan bu kuşak, iyimser ve hırs seviyesi az olarak da tanımlanıyor. 21. Yüzyıldaki ilk nesil olan Z kuşağı, sosyal açıdan ve bilimsel açıdan ilerlemiş teknolojiden etkilenmeye devam etmektedir. İnternet kullanımının tamamen artması sebebiyle sosyal medya mecralarında kendilerine sanal kimlikler yaratma uğraşısı içinde olan bu nesil aynı zamanda mekanikleşmenin ilk belirtilerinin görüldüğü kuşak olarak da biliniyor.
Ailesel yapı dikkate alındığında bu kuşağın ebeveynleri kendilerini, Z kuşağında olan çocuklarına karşı yetersiz görüyorlar. Çocuklara karşı kendini yetersiz görmenin hem çocuk hem de ebeveynler açısından psikolojik sıkıntılara yol açtığı bu dönem, sosyalleşme kavramını da azaltıyor.
Sosyalliğin azaldığı, teknolojinin ikili ilişkiler ve aile ilişkilerini azalttığı bu dönemin nesli birçok işi bir arada yapabilen zeka kapasitesi oldukça üst seviyede, becerileri ve yetenekleri normalin çok üstünde olan bir kuşaktır.
Y kuşağında görülen asi tavırların ve otoriteye başkaldırışının en üst seviyeye ulaştığı Z kuşağı otorite sözcüğünü duymaya bile tahammülü olmayan bir nesil olarak tanımlanıyor. Bağımsızlık tanımının sınır tanımaz elçilerine sahip olan kuşak, hayatta dile getirilemeyecek hiçbir konu olduğuna inanmıyor. Özgüvenin en sert biçimde yaşanıyor olduğu bu nesil, toplumsal yapıdan çok bireyselleşmeye önem veriyor.
Hıza önem veren ve sahip oldukları bu hızın teknoloji kaynaklı olduğunun bilincinde olan nesil, teknoloji olmadan yapabilecekleri ile ilgilenmiyor. Teknolojinin gelişmesi ile hızlı bir yaşama doğan bu kuşak bireyleri, bilgiye de hızlı olarak ulaşmayı benimsemiştir. Sıkılgan yapılarının, yaşamın hızlı temposunun düşmesine karşı geliştirdikleri tepkinin ana nedeni de aslında hız kavramına olan bağlılıklarıdır.
X kuşağı, Y kuşağı ve Z kuşağı özellikleri ve farkları üzerine bilgiler sunduğumuz bu içeriğimizin ardından “Yaşam” kategorimizdeki diğer içeriklerimizi de incelemenizi öneririz.