Yazı İçeriğinde Bulunanlar
Polimer kil esnekliği ve çok yönlülüğü ile ön plana çıkan ve çok tercih edilen bir sanat malzemesidir. Polimer killer profesyonel sanatçılar, film yapımcıları ve çocuklara kadar herkes tarafından çeşitli hobiler için kullanılmaktadır.
Polimer Kil Nasıl Yapılır?
İçerisinde reçine renklendirici maddeler ve dolgu maddeleri bulunan polimer kil genellikle hava ile kurur veya fırınlanarak kurur. Genel olarak bilinenin aksine doğal bir malzeme olarak kabul edilmez. Doğal killerin içerisine çeşitli hammaddeler karıştırılması sonucu oluşturulan killere polimer kil adı verilmektedir.
Söz konusu doğal malzemeler sürekli yumuşak kalabilir veya belirli bir süre sonra kuruyabilir. Ancak polimer killer her iki süreçte de rengini ve boyutlarını korumaktadırlar. Herhangi bir şekilde küçülme veya renginin değişmesi gibi bir durum söz konusu olmamaktadır.
Birçok polimer kil çeşidi mevcuttur. En çok kullanılanları metalik karanlıkta parlayan ve taş çeşitleridir. Dilerseniz düz renklerde ve sıradan polimer killeri de kolaylıkla bulabilirsiniz. Bu malzeme porselen ahşap ve cam gibi birçok malzemenin simülasyonunda kolaylıkla kullanılabilmektedir.
Polimer Killer ile Neler Yapılabilir?
Polimer kil kullanarak birçok ürünü elde edebilirsiniz. En çok kullanıldığı alanlar takı, ev dekorasyonu, seramik ve heykel olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda çeşitli çalışma teknikleri ile cam yapımı, metal işleme, heykel ve tekstil alanında da bu malzeme kullanılmaktadır.
Tutuculuklarına göre çeşitlerine ayrılan polimer killeri ahşap çerçeveler, kalemler ve aynalar gibi ürünlerin etrafını sarmak için kullanabilirsiniz. Aynı zamanda söz konusu malzemeler homojen bir şekilde karışarak farklı renkler elde etme imkânını da beraberinde getirmektedir. Fırında kurutulan polimer killeri ise kuruma işleminden sonra çeşitlendirebilirsiniz. Bu çeşitlendirme işleme zımparalama, parlatma, sırlama veya boyama tekniklerini tercih edebilirsiniz. Hayal gücünüz ve birazcık malzeme kullanarak binlerce objeyi özgür bir şekilde üretebilirsiniz.
Polimer Kil Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Polimer kil kullanırken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunmaktadır. Öncelikle fırınlanan polimer killeri yiyecek veya içeceğe değdirmemeli, bu ürünlerin içerisine herhangi bir gıda maddesi koymamalısınız. Kısacası bu ürünü herhangi bir mutfak eşyasında kullanmadığınıza emin olmalısınız.
Ayrıca bu malzemeyi kullanan küçük çocukların yanında mutlaka bir yetişkin bulunmalıdır. Çocukların polimer killeri ağız, yüz gibi herhangi bir yere değdirmediğine ve yemediğine emin olunmalıdır. Unutulmamalı ki bu malzemenin hiçbir çeşidi yenmemeli ve yutulmamalıdır.
Polimer killeri fırınlıyorsanız, fırınlama sırasında çıkan dumandan rahatsız olabilirsiniz. Bunun önüne geçmek için polimer killeri bir fırın torbasında fırınlayabilir, daha sonrasında fırını kabartma tozu ve su ile temizleyebilirsiniz.
Nasıl Saklanmalıdır?
Polimer kil orijinal ambalajında, sıcak ve güneş ışığından uzak bir yerde saklanmalıdır. Bu malzeme uygun saklama koşullarında saklanmadığında ve sıcak bir yerde durduğumda pişebilir. Bu durumun gerçekleşmesi sonrasında ise malzeme kullanılmaz bir hale gelebilir.
Eğer ambalajı açtıysanız mumlu kâğıda sarılı, hava geçirmeyen bir kapta saklamayı düşünebilirsiniz. İçerisinde yiyecek ve içecek koyduğunuz hiç bir kapta polimer killeri saklamamız önerilmemektedir.
Polimer killer mutlaka kuru ve ışıktan uzakta bulunmalıdır. Fırınlanan malzemeleri buzdolabında veya derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Hava ile kuruyan polimer killer ise üzerinde çalışıldıktan sonra kabına konarak saklanmalıdır. Eğer malzemenizin kuruduğunu hissediyorsanız az miktarda su katarak nemlendirebilirsiniz.
Nerede Satılır?
Sanat ve hobi malzemeleri satan marketlerden bu ürüne kolayca ulaşabilirsiniz. Ayrıca söz konusu marketlerin internet sitelerinden de bu malzemeyi temin edebilirsiniz. Bununla birlikte bazı büyük kırtasiyelerde de bulunabilmektedir.