1. Anasayfa
  2. Yaşam

Filografi Nedir? Nasıl Yapılır?

Filografi Nedir? Nasıl Yapılır?
0

Filografi, dekoratif objeler üretebileceğiniz bir hobi türüdür. Tıpkı resim yapmak, örgü örmek gibi insanı hem meşgul eden hem de dinlendiren bir yapısı vardır. Evde geçirilen zamanı güzelleştirmeye birebirdir.

Kendiniz için yeni ve farklı bir hobi arayışı içerisinde iseniz hem el becerisi gerektiren hem keyifli zaman geçirmenizi sağlayabilecek hem de oldukça güzel hobilerden biri de filografidir.

İplerle, pano ve çivilerle hazırlanan bu hobiden doğan el ürünleri iyi bir fiyata satılabilir. Bu nedenle kazançlı da bir hobi olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Filografi Nasıl Yapılır?

Filografi ile ilgilenmek isteyen bireyler ilk olarak edinmeleri gereken malzemelerin neler olduğunu bilmelidir. Bu konuda oldukça bilgili olmanıza ve çok ciddi el becerisine sahip olmanıza gerek yoktur. Ölçüm yapabilen, şablona uygun hareket edebilen ve ortalama zekaya sahip olan herkes bu hobi ile ilgilenebilir. Zor bir hobi değildir.

Filografi yapımı için şu adımları tamamlamanız gerekir;

  • İlk olarak bir proje belirlemeli ve bunun için gerekli olan malzemeleri almalısınız.
  • Sonrasında bunu dilerseniz somut bir hale getirmek için A4’e basarak modelleme yapabilirsiniz.
  • Dilediğiniz bir boyutta projenize uygun sunta edinmelisiniz.
  • Sonrasında sunta üzerine çivilerinizi yerleştirmelisiniz.
  • Son olarak da ip ya da teli çivilerin arasından geçirerek aklınızdaki projenizin şeklini meydana getirebilirsiniz.
  • thumbnail
    Önerilen Yazı
    Akrilik Boya Nasıl Kullanılır? Teknikleri Nelerdir?

filografi malzemeleri

Filografi Yapmak İçin Gerekli Malzemeler

Filografi hobisine sıcak baktıysanız ve ilgilenmek istiyorsanız sizin için hangi malzemeleri edinmeniz gerektiğine dair bilgi verebilmek adına bir liste hazırladık.

Kumaş

Kumaş kullanımı filografi için zorunlu bir durum değildir. Ancak bazı bireyler kumaş kullanarak işlemlerini daha özgün hale getirmeyi tercih etmektedir. Bunun için mobilya yapımında kullanılan kumaş türünün tercih edilmesi önerilmektedir.

Bunun dışında peluş, kadife gibi kumaşlar da kullanılabilir.

Zımba

Kırtasiye sektöründe bulunan değil mobilyacılık alanında kullanılan zımba makinelerine ihtiyacınız olacaktır.

Bunun dışında tutkal kullanan kişiler de bulunmaktadır.

Çivi ve Çekiç

Filografinin en büyük özelliği çivilerin ve iplerin oluşturduğu uyumlu şekildir. Bu şekli iplerle verebilmek için çivi kullanılması gerekmektedir. Elbette ki çivileri çakarken belirli ölçülerin alınması da önemlidir. Bu nedenle şerit metre, cetvel ya da mezura gibi ürünlere de ihtiyacınız olacaktır.

Çekiç ve çivilerin çok minik boyutlu olanlarını el yormayan türde olanlarını tercih edebilirsiniz.

Sunta Plaka

Filografi hobisinde zemin malzemesi olarak sunta plaka kullanılmaktadır. Bütün işlemler bu plakanın üzerine yerleştirilerek yapılmaktadır. Boyutlarını kişiler diledikleri gibi kafalarındaki projeye göre ayarlayabilirler.

İp

Elbette ki şekillendirme malzemesi olarak ip kullanılmaktadır. İpin türünün ne olacağına ve kalınlığına projenize göre karar verebilirsiniz. Ancak ipin kalınlığı ile çivilerin birbirine orantılı olmasına dikkat etmelisiniz.

İp dışında tercih edilen malzemelerden biri de teldir. Bu da yine farklı kalınlıklarda satın alınabilir.

Pense

Herhangi bir hatalı çivi çaktığınızda bunu düzeltmek adına pense kullanmaya ihtiyacınız olacaktır. Pensenin küçük boyutlarda olmasını tercih edebilirsiniz. Eliniz bu sayede daha az yorulacaktır.

Model

Filografi malzemelerini model halinde A4’e basarak ayarlayabilirsiniz. Bu sayede aklınızdaki projenizi direkt olarak somut bir şekilde görme şansınız olacaktır. Bu işlem hata payınızı mümkün olan en az seviyeye indirgeyecektir.

Bız

Filografi yaparken kullanılması gereken malzemelerden biri de bız adı verilen iğne benzeri bir alettir. Bununla ipleri ya da telleri çivilerin arasından rahatlıkla geçirebilirsiniz. Ancak her birey bu malzemeyi kullanmamaktadır. Direkt ellerini kullanarak bu işlemi yapanlar da vardır.

Eğer çok hızlı olmanız pratik bir şekilde aldığınız siparişlere yetişmek istiyorsanız ve daha az yorulmak istiyorsanız o zaman kendinizi bız kullanmaya alıştırabilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir