Yazı İçeriğinde Bulunanlar
Kinestetik zeka üretme ve dönüştürmeye bağlı olan bir zeka biçimidir. Sanatçılar, cerrahlar gibi meslek dallarının yanı sıra sporcularda ve dansçılarda da kinestetik zeka bulunmaktadır. Bu zeka biçimine sahip olan kişilerin çok daha üretken olduğunu ve zekasını beden gücüne dönüştürebildiği gözlemlenmiştir. Dolayısıyla bu zeka biçimi en çok sporcular ve sanatçılarda görülmektedir.
Zekalarını enerjiye ya da sanata dökebilen kişilerde kinestetik zekanın bulunduğu söylenebilmektedir. Bu nedenle bir müzik aletinin çalınması, resim yapılması ya da dans edilmesi gibi pek çok farklı sanatın kinestetik zekaya sahip olan kişiler tarafından icra edilmesi mümkün olmaktadır.
Kinestetik Zekanın Özellikleri
Kinestetik zekayı diğer zekalardan ayıran özellikler bulunmaktadır. Bu nedenle kinestetik zekaya sahip olan kişilerde aşağıdaki özelliklerin gözlenebilmesi mümkün olmaktadır:
- Vücudun hareketini kontrol etme becerilerinin yüksek olması,
- Kendi vücudunuzda rahatlık ve bağlantı olması,
- Hareketlerde güvenli ve sezgi oluşumu,
- Nesneleri manipüle edebilme becerisi,
- Fiziksel eylemlerde ilgili hedefe rahatlıkla ulaşabilme yeteneği,
- Fiziksel uyaranlara hızlı bir biçimde yanıt verme yeteneği.
Yukarıda sıralanan özelliklerin bulunması halinde kinestetik bir zekaya sahip olduğunuz söylenebilmektedir. Bu da sizlerin çok daha üretken bir zekaya sahip olmanızı denge kurabilmenizi ya da herhangi bir arızayı elleriniz ile giderebilmenizi mümkün hale getirmektedir. Sadece kinestetik zekanın geliştirilmesi ve bu zekanın verimli bir biçimde kullanımına başlanabilmesi gerekmektedir.
Kinesetik Zekaya Sahip Olan Kişilerin Özellikleri
Doğuştan kinestetik zeka ile doğan insanlar bulunmaktadır. Bu zeka türüne sahip olan kişilerde yüksek el becerisi ve koordinasyonunun yanı sıra aynı zamanda çok daha fazla güç ve esneklik bulunmaktadır. Ayrıca hız da kinestetik zeka özellikleri arasında yer almaktadır. Bu zekaya sahip olan kişiler dinleyerek ya da izleyerek değil de yaparak öğrenirler. Bu noktada işlerin nasıl yürüdüğünü anlamak için elleri ile manipüle etme yöntemini kullanırlar. Böylelikle yaparak öğrenmeye çok daha fala meyillidirler. Kinestetik zeka sahibi olan kişiler evde durmayı değil de aktif olmayı ve dışarda dolaşmayı severler. Spor, tiyatro, dans ya da sanatsal aktiviteleri yapmaktan oldukça zevk alırlar. Ayrıca bu kişiler meslek olarak aşağıdaki meslekleri seçmeye oldukça meyillidirler:
- Sanat,
- Dans,
- Spor,
- Fiyoterapist,
- Mekanikerlik,
- Zanaatkarlık,
- Cerrahlık,
- Aktörlük.
Kinestetik zeka sahibi olan kişileri yukarıdaki meslekleri seçmeye eğilimlidirler ve bu meslekleri oldukça başarılı bir biçimde icra ederler.
Kinestetik Zeka Nasıl Geliştirilir?
Kinestetik zeka sahibi olan ve bunu geliştiren kişiler oturmayı sevmedikleri için her bir öğrenme dalını kendilerine göre çok daha öğretici hale getirebilmek adına aktiviteler üretirler. Mesela bilim alanında kendilerini geliştirebilmek adına deneyler yaparlar ya da kırılmış olan oyuncakları veya aletleri tamir etmeye çalışırlar. Arıca hayvanlar ve maddeler ile sürekli temas halinde bulunurlar. Matematik alanında kendilerini geliştirirken geometrik nesneleri oluşturarak öğrenmeye çalışırlar. Ayrıca oyunlar ve manipülatif yeteneklerini kullanarak matematik içeren günlük problemleri çözmeye çalışmaktadırlar.
Tarih ve coğrafya alnında kendilerini geliştirmeye çalışan kinestetik zeka sahibi insanlar daha çok tarih ile alakalır yerleri haritalarını ve modellerini yaparak öğrenmeye çalışırlar. Dil ve iletişim öğrenmeye çalışan kişiler ise bunu oyunlardan, tartışmalardan, konserlerden yaparlar. Son olarak farklı diller öğrenmeye çalışan kinestetik zeka sahibi olan kişiler farklı dillerdeki şarkıları ve performansları kendileri bir performans sergileyerek öğrenmeye çalışırlar.