Yazı İçeriğinde Bulunanlar
- 1 Gülmenin Faydaları
- 1.1 Günde 15 Dakika Gülmek 10-40 Kalori Yakmaya Bedel
- 1.2 Gülmek için Her Zaman Komik Şeyler Olmasına Gerek Yok
- 1.3 Gülme Dürtüsü Çok Küçük Yaşlarda Harekete Geçer
- 1.4 Kadınlar, Erkeklerden Daha Çok Güler
- 1.5 Gülmek Psikolojiyi Düzeltir
- 1.6 Stresi Azalmak için Gülün
- 1.7 Gülümsemek Evrensel Bir Hareket
- 1.8 Gülümsemek Bağışıklık Sistemini Güçlendirir!
- 1.9 Gülümserken 5 ila 53 Yüz Kası Çalışır
- 1.10 Gülümsemek Bulaşıcıdır
Gülmek bir insanın yaşamına yapabileceği en büyük katkılardan biridir. Gülmenin faydaları anlatmakla bitmez. Stres anında gülümsemek, insanın kendisini çok daha mutlu hissetmesini sağlıyor. Stresten arınmak için tavsiye edilen gülme eylemi, insanların birbirleriyle daha iyi iletişim kurmasını da mümkün kılıyor. Kadınların erkeklerden daha fazla güldüğünü biliyor muydunuz? Gülerek bağışıklık sisteminizi de güçlendirebilirsiniz. Ayrıca gülerken enerji de harcadığınız için belirli oranda kalori de yakarsınız.
Gülmenin Faydaları
Aslında gülmek hem psikolojik hem de fiziksel anlamda insana çok iyi gelir. Bu nedenle gülmenin faydalarını saymakla bitiremeyiz. İnsanın kendisini çok daha sağlıklı hissetmesine olumlu etkide bulunan gülmek, aynı zamanda çok ağır hastalıklarda insana güç veriyor. Bu nedenle hayatın her alanında gülümsemek çok önemli. İşte insanların şaşkına dönmesini sağlayan gülmek ile ilgili 10 ilginç bilgi!
Günde 15 Dakika Gülmek 10-40 Kalori Yakmaya Bedel
Günde 15 dakika gülmenin 10-40 arası kalori yakmaya eşdeğer olduğunu birçok kişi bilmiyor. Ama gülmek, kalori yakmada oldukça faydalı bir eylem. Gülerken harcadığınız enerji, sizin çok daha sağlıklı bir vücut yapısına ulaşmanızda önemli bir etken. Bu nedenle hayatın her anında gülmeyi ihmal etmeyin.
Gülmek için Her Zaman Komik Şeyler Olmasına Gerek Yok
Gülmek için her zaman komik bir şeyler olması gerektiğini düşünebilirsiniz. Aslında durum tam olarak böyle değil. Gülmek ile ilgili 10 ilginç bilgi arasında yer alan bu bilgi, birçok insanın şaşırmasına neden oluyor. İnsanlar arasındaki etkileşim de gülmenin nedenlerinden bir tanesi. Bir kişi espri anlattığında, bu durum hoşunuza gidebilir ve gülmeye başlayabilirsiniz. Komiklik dışındaki bazı duygular da sizi gülmeye itebilir. Örneğin bir şeyi sevdiğiniz için de gülümseyebilirsiniz. Ya da bir şeyleri onaylamak için de gülümseyebilirsiniz. Hatta sadece kendinizi iyi hissetmek için de gülümseyebilirsiniz. Bu nedenle gülmek için her zaman komik bir şeyler olmasını beklemeyin!
Gülme Dürtüsü Çok Küçük Yaşlarda Harekete Geçer
Bilinç ve akıl üzerine yapılan araştırmalarda gülmenin yeri büyüktür. Cardiff Üniversitesi Psikoloji Profesörü Merideth Gattis, yaptığı araştırma sayesinde güme dürtüsünün çok küçük yaşlardan itibaren harekete geçtiğini gözler önüne sermiştir. Bebeklerin de ara sıra güldüğünü gözlemlemek mümkün. Komik suratları gören, komik sesleri duyan bebekler, mutlu mutlu tebessüm ediyor.
Kadınlar, Erkeklerden Daha Çok Güler
Gülmek ile ilgili 10 ilginç bilgi arasında yer alan bir diğer bilgi, kadınların erkeklerden daha çok güldüğüdür. Yapılan araştırmalar, kadınların erkeklere oranla %26 daha çok gülümseme eğiliminde olduğunu gözler önüne seriyor. Endorfin salgısındaki artış, kadınların güldükleri zaman kendilerini iyi hissetmelerini sağlıyor. Erkek çocukları her ne kadar kız çocuklarından daha az gülümseme eğiliminde olsa da erkek çocuklar daha çok göz kontağı kuruyor.
Gülmek Psikolojiyi Düzeltir
Gülmenin psikolojiyi düzelttiği bilindiği bir gerçek. Depresif ruh halinde bulunan insanlar, daha az gülme eğiliminde. Fakat özellikle depresyon içerisinde yer alan insanların gülümsemesi, streslerinden arınmasını sağlıyor. Bu nedenle büyük bir stres yaşadığınızda kendinizi gülümsemek için zorlayabilir, böylelikle kendinizi çok daha mutlu hissedebilirsiniz.
Stresi Azalmak için Gülün
Stres, hayatın her alanında bulunuyor. Bu durum, insanların çeşitli sorunlarla baş başa kalmasına hatta sağlık sorunları ile karşılaşmasına neden olabiliyor. Peki gülmenin faydaları arasında, stresten arındırma özelliğinin bulunduğunu da biliyor muydunuz? Bir insan gülümsediği zaman mutluluk hormonu olarak da bilinen endorfin salgılanmaya başlanıyor. Endorfin salgılandığında ise kişi kendisini çok daha mutlu ve rahatlamış hissediyor. Bu nedenle zaman zaman gülmeyi ihmal etmeyin!
Gülümsemek Evrensel Bir Hareket
Gülümsemek herhangi bir kültüre özel değildir. Bu nedenle gülmenin her ülkede ve kültürde görüldüğünü söylemek mümkün. Hangi ülkede olursanız olun, gülümsediğiniz zaman karşınızdaki insanı onaylıyor ve onun iyi hissetmesini sağlıyorsunuz. Bu nedenle özellikle iş hayatında insanların birbirlerine gülümsemesi çok önemli.
Gülümsemek Bağışıklık Sistemini Güçlendirir!
İnsanda bağışıklık sisteminin düşmesi, birçok sorunu da beraberine getiriyor. Özellikle bazı hastalıklarda, bağışıklık sisteminin güçlü olması hayati bir öneme sahip. Peki gülümsemenin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini biliyor muydunuz? Gülmenin faydaları arasında yer alan bu madde, özellikle ağır hastalıklarda insanların hayata tutunmalarında önemli bir yere sahip. Bu nedenle kendinizi gülmek için zorlamanız, bağışıklık sisteminizi güçlendirmenizi sağlayacaktır.
Gülümserken 5 ila 53 Yüz Kası Çalışır
Gülmeyle ilgili merak uyandıran bilgilerden bir diğeri de gülümserken 5 ila 53 yüz kasının çalıştığıdır. Zorlama gülümsemeler sırasında 5 yüz kasınız çalışır. Gerçekten gülümsüyorsanız eğer 53 yüz kasınız birden çalışır.
Gülümsemek Bulaşıcıdır
Gülmenin bulaşıcı olduğuna dair gündelik hayattan bilgi edinmiş olabilirsiniz. Karşınızdaki bir insan gülümsüyorsa bu sizin de bir süre sonra gülümsemenizi sağlayacaktır. Gülmek ile ilgili 10 ilginç bilgi arasında yer alan bu husus, gerçekten de araştırma konusu oldu. İsveç’te yapılan bir araştırma, gülmenin bulaşıcı bir etkiye sahip olduğunu gözler önüne sermiştir. Enerjisi yüksek olan insanların varlığı, diğer insanların suratını asmasını zorlaştırıyormuş. Bu nedenle çevrenizde gülen ve mutlu olan insanlar varsa bu ruh hali bir süre sonra size de geçecektir.
Gülmenin faydalarını saymakla bitiremeyiz. Hem fiziksel hem de psikolojik anlamda iyi gelen gülme eylemine her ortamda ve her zaman başvurmanız, kendinizi çok daha sağlıklı hissetmenizi sağlayacaktır.