Yazı İçeriğinde Bulunanlar
Beyin, bir insanın tüm yaşamsal faaliyetlerini düzenleyen organdır. Bu sebeple çocukların sağlıkları açısından beyin faaliyetlerinin düzgün çalışması, vücutlarında bulunan sistem ve dokularının sorunsuz gelişmesi psikolojik olarak da çok önemlidir.
Beyin eğitimleri, onların zeka ve fiziksel olarak daha farkında bir birey olmasına yardımcı olur. Stres atmak, kas ve iskelet sistemi gelişimi, odaklanma ve konsantrasyon gibi konularda beyin egzersizleri oldukça önemli.
Eğlenceli Beyin Egzersizleri
Bu egzersizler ve aktiviteleri ister evlerinde isterlerse de okulda kendi başlarına uygulayabilirler. Hatta çocuğunuz, arkadaşlarıyla da bu tür faaliyetleri yaparak sosyal ilişkileri daha güçlendirebilir, sevdikleri ile eğlenceli vakit geçirebilirler.
Beynin vücuda verdiği emirleri, vücut üzerinde kontrol etme mantığı ile uygulanan beyin egzersizleri, sadece çocuklar için değil yetişkinler için de özellikle yaşlılık döneminde büyük fayda görecekleri aktivitelerdir.
İnsan beyni, hangi işleri daha çok yapıyorsak o bölgeyi daha çok çalıştırma eğilimindedir. Dolayısıyla birazdan sıralayacağımız egzersizlerle, beyninizin uyuyan kısımlarını uyarabilecek, yeni nöron bağlantıları kurdurabileceksiniz. Kim bilir belki daha yaratıcı belki de daha pratik zekaya sahip bir birey olma yolunda çocuğunuza yol göstereceksiniz.
Vücudumuzda en çok enerji harcayan organımız beyindir. Bu sebeple bu egzersizlerle beyninizi fazla yormamalısınız. Uyku saati ve beslenmeye özen göstererek çocuğunuzun gelişimini en verimli biçimde tamamlaması sizin ellerinizde. Peki, bu egzersizler nelermiş gelin birlikte bakalım.
Sayı Çizmek
Çocuğunuzun hem sayıları öğrenmesini hem de beyin egzersizleri ile pratik zekasını geliştirmesini ister misiniz? İşte size çocuğunuzun öğrenirken eğleneceği güzel bir aktivite.
Öncelikle kağıt üzerine bir sayı yazın. Çocuğunuzdan bu sayıyı kağıt kullanmadan sanki bir duvara yazıyormuş gibi havaya yazmasını isteyin. Özellikle 8 rakamı bu konuda oldukça komplike.
Çocuğunuzun bu rakamı kullanmadığı eliyle de yazmasını isteyebilirsiniz. Böylelikle kas kütlesi oranını bu şekilde dengeleyebilir, beyninin yaratıcı tarafını daha iyi çalıştırmasını sağlayabilirsiniz.
Double Çizim
Double çizim tekniği çocuğunuzun aynı şekli iki farklı eliyle de çizebilmesi demek. Bu şekil bir sayı, bir harf, bir hayvan ya da bir bulut bile olabilir. Daha temele indirgeyerek düz bir çizgi çizmekle başlatabilirsiniz. Hatta bunu siz de deneyin. Ne kadar zorlandığınızı göreceksiniz.
Bir üst seviye olarak aynı anda iki eliyle birden aynı şekli çizmesi, çocukların beyinlerinde matematik bölümünü çalıştırarak, sembolleri ayırt edebilme yeteneğini artıracaktır.
Mental-Up
Beyin egzersizleri vücut fonksiyonları ile sınırlı değil elbette. Yazımıza mobil bir uygulama ile devam edelim. Mental-Up çocuklarınızın hem fiziksel hem de mental olarak gelişimlerine büyük önem veriyor. Yıldız Teknik Üniversitesi akademisyenleri çocuklar için uygulama içeriklerini özel olarak hazırladı. 10 milyon kişi tarafından beğenilerek kullanılan Mental-Up, TÜBİTAK destekli. Uygulama içerisinde birçok oyun ve egzersiz mevcut. Mental-Up, çocuklarınızın matematik becerisi, plan yapma, problem çözme, stratejik düşünme, dikkat, konsantrasyon, el ve motor becerisi, görsel – işitsel hafıza gibi becerilerinin seviyelerini geliştirebilecekleri aynı zamanda eğlenceli zaman geçirebilecekleri bir uygulama. Bu uygulamayı hem Android hem IOS hem de Windows platformlarından edinebilirsiniz.
Ücretsiz Deneyebilirsiniz: Mental-Up ücretsiz dene
Spor Hareketleri
Spor her insan için yaşam standardı olması gereken bir aktivitedir. Sağlıklı yaşam için yürüyüş yapmak, beden egzersizleri gibi konular oldukça önemlidir. Çocuklarınızın spor hareketleri ile içli dışlı olmasını sağlarsanız ileride belki iyi bir sporcu olabilir. Araştırmalar çoğu sporcuların çocukluk çağlarında da spor faaliyetleri ile iç içe olduklarını gözlemliyor.
Spor, çocuklarınızın beyin gelişimlerinde önemli bir etkiye sahip. Bu sebeple çocuklarınızla birlikte siz de vücut egzersizleri yapabilirsiniz. Isınma hareketleri ile başlamayı unutmayın. Ayrıca bu hareketleri yaparken çocuklarınızı fazla zorlamamalı ve onların ters bir hareket yaparak bedenlerine zarar vermesini engellemelisiniz